FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Landsort med Creative Adventures


Landsorts fyrsamhälle, söndagmorgon 21.11.2010. Foto: Håkan Eklund.

Svartvitt med Creative Adventures´Patrik & Magnus är aldrig fel. Inte ens när det är både regnigt och grådaskigt ett helt veckoslut. Jag var här i fjol, och ville gärna tillbaka. Och sen är det ju så jäkla kul att lära känna likasinnade; fast det är ju bara på småtimmarna  man hinner med sånt - all annan tid är ju jobb...

De är ju rätt tidskrävande dessa killar. Det var väckning kl.06 (när det ännu är beckmörkt), sen "uppställning på gården" kl.07 (när det ännu var mörkt ...), sen ut i fält fram till kl. 10. Sen sitter vi framför våra datorer i klass med bildbearbetning och undervisningssessioner om vart annat; sen ut igen på eftermiddag tills det är mörkt. Sen igen i klass till 21-tiden. (Varför så tidigt: ja, för att kunna köra med långa exponeringstider och få fram spännande effekter på vattenrörelser, t.ex.).

Då finns det inte mycket tid att umgås, men det var ju inte för det vi var där ... Men det är ett effektivt koncept, det blir resultat, och det roligaste är ju att se bildvisningen strax innan kursen avslutas. Med deltagarnas två bästa bilder.

Och visst blev det en massa superfina bilder, i svartvitt, som egentligen kom helt till sin rätt i detta gråtrista och  färglösa regnväder. Men det blåste ordentligt, och det blev många spännande bilder med bränningar som slår över klippor.

Söndagmorgon hade jag sovmorgon. Vaknade nog när Patrik knackade på, men tänkte att nu tar jag det lungt - och svängde sida.

Jag visste vilken bild jag ville ha (bloggbilden ovan), tog på mig regnkläderna och traskade iväg för att ta den vid 08.30-snåret.  Jag skall göra en artikel om Landsort för min egen tidskrift, och behövde en del "kulturbilder".

Annars: jag är imponerad över Magnus och Patriks egna bilder, som de inledde kursen med (och satte ribban högt från början). De börjar nog bli i nivå med de gamla välkända rävarna (Strand, Töve, Lahall, Geidemark etc.) inom landskapsfotografering i Sverige - snart går de förbi! Orsak? Jo, dessa killar kan konsten att via bildbehandling ta fram de allra sista finesserna och detaljerna i bilderna, något som många av "de gamla" inte kan. Åtminstone inte på samma nivå. Det är lite som med Ansel Adams: han drog en parallell till koncertlivet och jämförde negativet med noterna, och den färdigt bearbetade kopian framjobbad i ett mörkrum  som det publika uppförandet. Och hans styrka låg bl.a. i ett gediget mörkrumsarbete. Så är det också idag, med hela processen från en RAW-fil till färdigt bearbetad bild, och se - där tar den unga digitala generationen över!

Här är CA:s  webbplats: www.creativeadventures.se

Innan jag tog båten tillbaka till Åbo hann jag med några timmar på Fotografiska Museet; ett mycket lyckat och inspirerande koncept. Och det blev några nya fotoböcker till ...
Gillade Pieter ten Hoopens bilder (http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/Stockholm), mycket konstnärliga och spännande! Dessutom fint presenterade.

Inlagt 2010-11-22 16:57 | Läst 6816 ggr. | Permalink
Så himla spännande att se vad du har att skriva om Creative adventures! Har bokat plats på Österlen till våren, och man är självklart så himla nyfiken på vad kursen kommer att innehålla (alltså, lite vet man ju, eftersom en del stod på hemsidan), men man är ju lite nyfiken på vad kursen "praktiskt" kommer att innehålla...
Men nu har jag fått en "hint"... :-)

Och du...snygg bild! :-)

/maria
Svar från Håkan Eklund 2010-11-22 20:19
Hej Maria, ja - killarna på CA blir du inte besvikna på. De är proffs men (ännu?) inte stöddiga; härliga jordnära killar. Och deras koncept är super. Jag har känt Patrik en längre tid, har ett antal gånger anlitat honom som expert för bildbehandlingskurser som jag behövt i olika kurssammanhang. Och Magnus är en avslappnande kul typ. Deras egna bilder gör en stum.
Rekommenderas.
h. Håkan
Har länge velat åka ut till Landsort för att fotografera, mycket vacker bild som du har tagit. Det är ju på soluppgång och solnedgång därute...Jag bor i Nynäshamn så det borde inte vara omöjligt att ta sig dit ut. Jag flera gånger varit ute på Torö och Ankarudden men aldrig tagit mig td att fara över.
Svar från Håkan Eklund 2010-11-22 20:24
Hej Robin, åk ut - det är ju så enkelt och nära! Alltså för dig.

Annars: när jag åkte ner på fredagmorgon hade jag glömt att Ankarudden ligger på Torö. Hade väntat mig en skylt där det skulle stå Ankarudden, men en sån fanns ju inte.

Men jag hade gott om tid, (kom in med Vikingfärjan tidigt ...) körde in till Nynäshamn och stack mig in till Skärgårdshotellet för att plocka åt mig lokala kartor ... Sen hittade jag rätt.

Skulle jag vara dig skulle jag åka ut till Landsort minst en gång per månad, speciellt under vinterhalvåret! Prova på!

h. Håkan
Jag kollade upp Creative Adventures hemsida. Inspirerande...

Det börjar nog vara dags att skaffa Lightroom för att få någon ordning på efterbehandlingen av bilderna. Där har jag mycket att lära mig.
Svar från Håkan Eklund 2010-11-23 11:32
Hej Peter, samtidigt som du köper LR 3 skall du köpa Moderskeppets dvd där Patrik Larsson håller videokurs om LR; ett helt suveränt koncept! Själv tycker jag att det är mycket mera användarvänligt än att bläddra i tjocka datamanualer som för mig känns ganska deprimerande och tidskrävande.
h. Håkan
Ja, jag får väl prova en DVD-kurs också, trots att jag i allmänhet inte är värst förtjust i videokurser. De brukar gå alltför linjärt framåt för mig. Med böcker är det lättare att hoppa hit och dit.

H:
Peter
Svar från Håkan Eklund 2010-11-23 21:14
De här videokurserna är organiserade som en bok, dvs. du kan själv välja från menyn vilken del/detalj/kapitel du vill kolla in.

Själv tycker jag att detta koncept påskyndar inlärningen, åtminstone för mig. Vill jag kolla mera specifika detaljer öppnar jag handboken (som jag helst inte alls skulle öppna ...).

Prova på!

h. Håkan