FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lärorik process


Bakom galler. Åbo 29.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

Jag är nu inne på tredje året med ambitionen att fotografera (minst) några bilder varje dag. Börjar inse hur lärorikt det är. Det tvingar en att aktivt söka bilder, motiv, kompositioner i vardagen. Också då när man egentligen varken har tid eller "inspiration". Det senare får man lära sig att leva utan; vem har nu alltid inspiration att gå till jobbet varje dag, eller annat som bara skall göras - det som skall göras skall göras.

Bilden ovan är ett exempel på detta med att vara uppmärksam. Jag hade ärende till en affär, parkerade i ett parkeringshus, och började gå mot ingången. Såg skuggorna (som jag sett hundratals gånger) men nu insåg jag att de kunde duga som dagens bild. Gick tillbaka till bilen (där kameran alltid finns) och tog bilden.

Jag minns ännu mitt sista år som analog diafotograf: jag var så innerligt trött på alla hyllor fyllda med diakasetter, att jag nästan slutade att fotografera. Jag tog bara sådana bilder som jag visste att jag skulle behöva, allt annat struntade jag i. Med det höll jag på att ta död på fotoglädjen.

Den digitala revolutionen räddade situationen, något som jag verkligen är glad över. Idag har jag slutat tänka i termer som "detta är ju onödigt att ta". Istället tänker jag "hur går det att få en bild av detta"? I förlängningen börjar ett visst bildseende vakna till liv, och vad är nu trevligare än det?

Sen är det ju också bara så kul att ha en fotoblogg som denna som i sig motiverar till regelbunden fotografering. Som samtidigt blir en illustrerad dagbok för en själv. Minnet är en dålig dagbok...

Nr 88/365.

Inlagt 2014-03-29 19:42 | Läst 4361 ggr. | Permalink
Häftig bild, fräckt med mönstret över hela bilden! Intressant läsning dessutom, ligger mycket i det du skriver, dessa jäkla diabilder som blev bra ibland, eller kanske för ljusa eller lite för mörka, sällan nån som man var riktigt nöjd med. Visst har det blivit roligare o mer stimulerande med alla möjligheter till att tämja bilden som man vill ha den.
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:22
Ibland blir man bara så glad över enkla saker som sen blir så häftigt!
- hawk
Men NU måste du väl uppskatta dina gamla diakasetter? Måste ju innehålla en del guldkorn?
Gillar de kraftiga skuggorna du har på din bild, plus att du lät bilden vara i färg. Tror många hade gjort den i sv.

//Johanna
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:24
Javisst är jag glad över alla högkvalitativa diabilder på Kodachrome 64; härlig färgrymd. Vår son som växt upp med digitala bilder frågar allt som oftast efter diavisningskvällar när han är på hembesök ...
- hawk