FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Levande källmaterial


Oskar Bergman berättar. Baggas 20.6.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 171/365.

Efter en sex timmars bilkörning i regn i går, är jag tillbaka vid rötterna, där allt har fått sin början. För min del.

Gjorde under dagen en runda för att kolla läget med tornfalkhäckningar (i bolådor) i grannbyarna när jag äntligen tog mig till att svänga in till en avlägsen släkting, vars bror jag fotograferat i skogsödemarkerna på Vancouverön (1981), där han byggde skogsbilvägar åt ett stort skogsbolag. Han hade tillsammans med andra unga svenskösterbottniska ynglingar emigrerat till Kanada i början av 1950-talet.

Egentligen triggades jag till detta av ett möte på ön Fagerö ute i östra Finska viken, som jag besökte 8-10.6. Där träffade jag en aktiv fotograf och släktforskare från Borgå som hade släktrötter i min hemby (Kimo). Och han visade en bild av Oskar Bergman som han hade träffat för några år sedan under ett kulturevenemang vid Kimo Bruk (grundat 1703).

- Men då måste vi ju vara släkt, drog jag till med.

Utan att exakt veta hur.

Idag blev det klart när jag satte mig ner vid Oskars kaffebord, som sed är. Det vill säga, det bjuds alltid på en kaffetår när man besöker någon, hur extempore det än är. Som idag. Och jag lärde mig flera nya saker om min hemby, som jag länge gått och funderat på (angående namn ...).

Min mormor och Oskars mor var kusiner, fick jag lära mig (som jag nog vetat någon gång, men glömt). Det som jag dock inte glömt är mötet med Oskar en möteskväll för Oravaisnejdens naturvetarklubb under sent 1970-tal, när han nämnde om att hans bror Gustav bodde i Vancouver, B.C. och byggde skogsbilvägar i avlägsen skogsödemark.

Det triggade min äventyrslusta, och det var dit jag ville. Och dit kom jag med min unga fru en vinterdag i början av 1981 (vi gifte oss 1979), men det är en lång historia. Skulle jag ha fått bestämma hade vi blivit kvar i Kanada, men unga frun vägrade ... (som jag är tacksam för idag).

Om det skall jag berätta och illustrera i den bok jag håller på att planera.

Inlagt 2018-06-20 20:50 | Läst 1346 ggr. | Permalink
Många trådar här - fortsätt berätta och visa bilder!
Absolut spännande historia! O bra bild på Oscar! Hälsn, LO
Gillar verkligen porträttet på mannen Oscar Bergman. Förövrigt spännande historia.
😀