FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ljus i tunneln


Under fängelseberget, Åbo 16.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Precis mitt under fängelsekvarteret Kakola i Åbo ligger ett splitternytt nätverk av tunnlar som innehåller stadens nya vattenreningsverk (av avfallsvatten) som tagits i bruk detta år. I två år höll man på (natt och dag) att borra, spränga och transportera bort 1 miljon m3 sprängsten. Nu kan allt detta beskådas; idag i sällskap med en grupp ryska gäster som min kollega på jobbet hade inviterat till universitetsstaden.

Långt nere i underjorden är ju temperaturen jämn och behaglig, och där passar det att ha dylika anläggningar med alla sina biologiska och kemiska arrangemang.

Före det besökte vi vattenverket (där man renar åvatten till dricksvatten ...) och en ny avfallsbränningsstation. Ställen som jag som konsument och skattebetalare aldrig besökt; lärorikt att se hur allt sånt fungarar. 

Nu har jag packat för en annan typ av studiebesök. Tidigt i morgon bitti bär det av mot ryska gränsen 800 km bort, till Lassi Rautiainens fotokojor bland vilda och ludna fyrfotadjur ... Det skall bli intressant, i snöväder. Tidigare har jag ju bara varit där i juni, augusti och september.

Inlagt 2009-04-16 22:50 | Läst 8905 ggr. | Permalink