FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lurad


Efter snöovädret. Uggleskogen. Hirvensalo 26 november 2008.
Foto: Håkan Eklund.

Hörde en sparvuggla i gryningen idag. En rytmisk, taktfast vissling. Omisskännlig. Wauu, tänkte jag - ett nytt tomtkryss! Gick med hunden närmare, det fanns ju inga lämpliga träd därifrån ljudet kom, som verkade underligt. Gick ännu närmare, sen förstod jag - jäklar, det var ju barnens gunga från lekparken där dagisbarnen håller till! Grundlurad! Men en bra imitation var det, frekvensen och tonlängden var exakt den rätta.

Detta är förstås inte första gången jag blivit lurad. En gång när jag var ute i fält med en fågelkurs hördes plötsligt en visslande gråspett, jag stannade, höjde armen att alla skulle stanna - meddelade att de skulle kolla in var gråspetten fanns. Sen kom det en vissling till, från en av deltagarna längst bak i ledet. Allmänt skratt.

En annan gång stoppade jag kursgänget abrupt, väste "berguv" och visade på fågelsilhuetten i en torraka. Omgiven av kråkor. Men det var något som inte stämde, den såg så jäkla luggsliten ut. Tittade noga i kikaren, och ser att det är en atrapp - och en bit bort i en koja satt en kråkjägare ...

Inlagt 2008-11-26 09:46 | Läst 7607 ggr. | Permalink