FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lysande rismatta


Pelarsal i Tenala, Västnyland (Finland), 6.6.2009. Foto: Håkan Eklund.

Hade arrangerat en växtkurs med specialisten Esko V i Västnyland igår. Massor med fina blomstermöten, både i våtmarker och på torrängar. När jag kollade min slitna Mossberg noterade jag att många av växterna hade jag endast sett i Estland tidigare, eller på Öland. Arter som blåsuga, stinksyska, piggstarr och blekstarr.

Vi fågelsjön Läppträsk intill Helsingforsvägen i Karis hade vi en mycket mysig förmiddagstimme, när solen lite värmde (vi fick ha vantar/handskar på oss mest hela dan ...). En vacker lärkfalk hanne satt länge stilla i en trädtopp i närheten, tycktes liksom oss njuta av den lilla värme som just då anades mellan molntapparna; det är sällan man kan njuta av en falk "stillasittande i en tubkikarbild". Från vassarna hördes en trastsångare, rörsångare och många sävsångare, från klibbalslunden intill näktergal, svarhätta och ute från sjön ropade gråhakedoppingar.

På hemvägen tillbaka till Åbo passerade jag en tallskog uppe på en mo som i det mulna vädret gav blåbärsriset en härligt lysande färg; de unga bladen gör ju blåbärsmattor mycket dekorativa under våren. Kunde inte annat än stanna och ta några bilder med 180 mm makron som just då låg närmast till hands. Den intensiva färgen kontrasterar tydligt mot de mörka stammarna, och ingen färgjustering i LR har behövts överhuvudtaget.

Idag (söndag) är det då äntligen sol, efter en hel vecka med mulet och regnigt väder. Värdefullt. Veckan som gick var säkert en stor katastrof för många nyfödda fågelungar, som dog i all tystnad ...

Inlagt 2009-06-07 12:39 | Läst 8139 ggr. | Permalink
Tack för din fina pelarsal, (funderar på en tapetvägg i liknande stil men kanske med mer grönt upptill), texten och synd på fågelungarna..
mvh/Kalle
Vilken härlig tallskog du visar upp. Ja, blåbärsriset är verkligen självlysande vid den här tiden. De som inte vet bättre, tror man har tagit i rejält i bildbehandlingsprogrammet.

/Gunnar