FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mål skall styra resurserna


Ljus i tunneln. Hirvensalo, Åbo 27.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

De flesta som sätter upp mål utgår ifrån befintliga resurser. Det låter förstås helt logiskt och naturligt, men är ändå inte det optimala sättet. Bättre då att vara målstyrd, dvs. att utgå ifrån målet istället för resurserna. Detta är speciellt viktigt om resurserna är begränsade, som i sin tur begränsar vad som kan uppnås.

Nej, då är det bättre att vara målstyrd och låta resurserna "komma ifatt" målet, som tvingar en att aktivt lobba (och jobba) för att få ihop tillräckliga resurser.

Så har jag gjort vid ett stort antal tillfällen, som bl.a gett mig två gratisresor t/r till Nordamerika, tre till Fiji, en till Nepal, Namibia och Botswana. Och mycket annat.

Orsaken till att jag tar upp detta är att jag i Olof Röhlanders handbok i mental träning hittar just ett sånt kapitel ("Var målstyrd istället för resursstyrd") som jag helt och hållet håller med om.

Målet skall styra resurserna, inte tvärtom! Då börjar saker hända ...

Nr 270/365.

Inlagt 2013-09-27 22:15 | Läst 5661 ggr. | Permalink
Det är spännande det du skriver! Även om jag fått läsa dina rader ett par gånger. För målstyrning är ju bra... förutsatt att man har resurserna för att nå målet. Men ett delmål kan ju vara att samla resurser för att nå huvudmålet. För, resurserna är väl medlen för att nå målen... ??
Svar från Håkan Eklund 2013-09-28 11:04
Ja, men om man låter de resurser man har när man sätter målet avgöra, når man inte långt!

När jag satte som mål att fara till USA och Canada 1980 hade jag inte pengar till varken resa eller 6 månaders uppehåll. Ändå fixade jag till det, men det är en lång historia. Likadant när det gällde Fiji Isl 1984 ...

- hawk
Lite skum läsning, måste fundera lite mer på konsekvenserna av det tänket, för det måste man väl ta hänsyn till?
Ha det gott, LO
Svar från Håkan Eklund 2013-09-28 11:07
Kul reaktion!
Men det är faktiskt inget skumt med att våga sätta mål som överstiger ens resurser/förmåga just då, men - om man faktiskt vill uppnå målet ser man metodiskt till att de resurser som behövs skaffas, along the road, för att nå målet ...

- hawk