FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Malta 2 - forbjuden sondagsjakt


Mariana (Bulgarien), Niel (UK) och Fiona (UK) följer bruna kärrhökar och lärkfalkar - och jägare, med sina kikare. Xemxija, Malta. April 2011. Foto: Håkan Eklund.

Sondag idag, och vi har varit ute sen 05.30. Idag ar jakt helt forbjuden, men det tycks inte jagarna bry sig om. Pa det stalle dar jag och min grupp var (vi stod utanfor ett litet vackert kapell), nere pa sydvastra sidan (SW om Valletta) - raknade vi 18 skott mellan kl.06.30 och 07.30. I omradet var det fler jagare an faglar! Det hade regnat hart  och mycket under  natten, men klarnade upp kl.06. (Totalt noterade alla grupper 96 skott under söndagen, när det inte får jagas ...).

Just ingen flyttning, bara tva tornfalkar som kom in fran havet. De forsvann bakom en kulle med manga jakttorn, tre skott hordes efter att tornfalken forsvunnit ur vara kikare ...  Jag var med en annan grupp pa samma stalle igar, och kunde notera att det vimlade av jagare i omradet. I varje liten skogsdunge (eucalyptus planterade av jagare) fanns det jakttorn, runt dungen har de hangt upp tomma olburkar i snoren att skramma upp faglar med ... Att vi var bevakade av manga ogon kunde vi konstatera nar en av vara security guys kollade in  deras frekvens pa nan typ av walkie-talkie, de rapporterade till varandra var vi var, hur vi rorde oss etc. Da och da kom det bilar forbi (pick-ups) med dessa smavaxta malteser med sina annu mera smavaxta jakthundar, och de gor allt for att se fientliga ut - men har nog svart att lyckas. Narmast ser de patetiska ut, och hela denna varjakt och jaktkultur som de har ar annu mera patetisk! Man far en kansla av att de "are at war" med allt och alla.

Nu nar jag lart mig lasa landskapet sa kan man inte undvika att se trapping hides (oftast av sten/betong) precis overallt, idag pa morgonen raknade jag ca 50 inom ett mycket begransat omrade. Varje akerlapp har sin egen ... Och jakttornen i omraden med buskar och trad nastan lika manga.

Igar hade jag ett mote med en jagare i Valletta, vi satt och pratade en timme. En trevlig medelalders man som troligen var en mera moderat jagare, erkande att han skjutit massor med arter tidigare, men nu enligt lag ...
Han sade att starar (Sturnus vulgaris) var goda i soppa ... jag papekade att vi bygger holkar for dessa faglar, och att de ar efterlangtade nar de vid forsta snosmaltningen en morgon sitter dar och sjunger!
Han hade en bivrak (Pernis apivorus) hemma som familjemedlem (forstas olagligt)! Hans dotter hade for 9 ar sen (!) kommit hem med en skadad bivrak (vingen sonderskjuten, de anvander hemmagjorda grova hagel for att plocka ner stora faglar) och den var fortfarande vid liv! Han matade vraken med kokta agg, brod med honung, pasta etc.

Sjalv var han emot varjakten, som han ansag bara vara ett politiskt spel. Att betala 50 euro for att skjuta en eller tva faglar var inte vart priset (darfor skjuter de allt vad de kan for att kompensera ...). Det ar ju 5600 jagare som i var ansokt om jakttillstand, och de har 2500 vaktlar att skjuta + 9000 turturduvor. Var de skall hitta alla dessa duvor vet vi inte, jag har annu inte sett en enda turturduva, och alla team (7 stycken) har sett under 10 stycken.

Jagaren  sade att nuvarande regering inte kommer att klara nasta val, att de nu gor allt for att fa foljande att fa trubbel med EU-domstolen, for att sabotera motstandarpartiets arbete ...

Jagaren sade ocksa att den yngre jagarkaren ar mera extrem an de aldre, att de gillar skjutvapen mera an de gamla som mest jobbade med trapping (fangade faglar med fallor).

Vara team har haft polis tillkallad vid manga olika situationer, ett 10-tal vapen har tagits i beslag och i dagens tidning "The Sunday Times" finns en artikel "Birdlife slams decision to return confiscated hunting guns" nar jagarkaren kraver att fa sina vapen tillbaka bara de kan visa pa korrekta dokument inom 48 timmar. De har namligen forlorat sina vapen nar de inte haft ratta papper med i falt. De maste ocksa bara en rod armbindel med licensnummer nar de jagar; vi ringer om vi ser jagare som saknar ...

Varje dag har vi markt hur vi blivit skuggade nar vi lamnar hotellet med vara hyrbilar ... detta ar ett riktigt maffiastalle. Det ar ocksa intressant att prata med ornitologer som varit med manga ganger, som upplevt mycket. I gar kvall satt jag i baren och pratade med en engelsman som i tiden jobbat pa Malta, och varit med om manga var-och hostkampanjer. Harom hosten var han med om att grava fram over 200 skjutna faglar i ett omrade, alla fridlysta, som hade skjutits ner och gomts under stenar. Senare pastod jagarkaren att det var fagelskadarna som haft med sig doda faglar och planterat ut dem for att misskreditera jagarna ...

Som helhet kanner jag att detta ar ett mycket fagelfattigt land, att det finns fler jagare an faglar! Att de ar desperata att skjuta ner de som vagar narma sig on ... Ett sjukt jagarsamhalle.




Inlagt 2011-04-17 10:24 | Läst 3598 ggr. | Permalink