FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Malta 5 - polisstationen


På polisstationen, fr.v. Justine, Geoffrey, polisen och jag. Mellieha, Malta 19.4.2011. Foto: Nimrod/Birdlife Malta.

Sista kvällen på Malta. Träffade nyss (kl. 21-22) en ung kvinnlig veterinär som frivilligt tar hand om skottskadade fåglar som hittas i terrängen. Hon har hållit på med detta i 15 år, alltså helt gratis. Beundransvärt!

Idag var ett team ute och hämtade en skottskadad gök (Cuculus canorus) till henne, som tyvärr inte kunde räddas, veterinaren (en ungersk tjej, jobbar gratis med fåglar vid sidan om) var tvungen att avliva göken som var blind av hagelträff, ett öga hangde ut ... Kanske den var på väg till Norden? Igår hade hon en skottskadad tornseglare och en härfågel, skjutna "just for fun". Sjukt.

Göken var den 15:e fridlysta fagel som hon tagit emot i år (http://www.birdlifemalta.org/Content/hunting/sw11dailyupdates/1106/).

Sedan 207 har hon tagit emot 62 olika arter av fridlysta fåglar. Ifjol tog hon emot 75 fåglar; detta är bara en promille av de fåglar som skadskjuts och blir kvar i terrängen. Det är ju förbjudet att gå in på privat mark utan markägarens tillstånd, och de flesta fåglar som fallit söker ju ingen efter. Hon sade att 70 procent av alla fåglar som hon får måste avlivas, resterande procent försöker man rehabilitera - dock är det många som inte klarar chocken och stressen, och vägrar t.ex. att äta.

Det år som vårjakten var förbjuden fick hon bara in 11 skadskjutna fridlysta fåglar, rekordlågt! Som visar att det inte skall finnas någon vårjakt överhuvudtaget på Malta! Samma fåglar som de har lov på nu = vaktel och turturduva, finns ju också på hösten, och då är antaltet obegränsat! Här finns många likheter med det som sker på Åland i Finland; samma lobbying, samma resonemang, samma släckta lyktor, samma blinda jaktfanatism!

Ifjol (okt. 2010) hittades en skadskjuten fiskgjuse, ringmärkt i Tyskland, nära hotellet där vi bor. Den skickades till Tyskland, men kunde ändå inte räddas. Ena vingen måste amputeras, sen dog den ...

Det mest chockande är att myndigheterna aktivt försöker sabotera hennes arbete, de vill inte att BirdLife Malta tar skadade fåglar till henne, det ger ju Malta dåligt rykte!! och enligt dem är detta (med jakt) inget problem. Tjuvjakt pågår ju i alla länder, och är inget specifikt för Malta säger de. Veterinären sade dock att alla hennes kolleger i andra länder sällan har att handskas med skottskadade fridlysta fåglar, oftast handlar det om trafikskadade, oljeskadade etc. Här på Malta är 90 procent av alla mottagna skottskadade ...

Det var också intressant att höra hur "the government" försöker tysta allt som har med fågeljakt på Malta att göra, de vill varken att turister, EU eller allmänheten på ön skall veta något. Därför är de bittra på BLM som hela tiden (t.ex. via dessa kampanjer) dokumenterar vad som sker, och ger pressmeddelanden. Idag var vi igen i tidningen, med ett sammandrag från veckan som gått - och om hotincidenten i söndags. Troligen har jägarna varnats, igår och idag har vi knappast hört ett enda skott!

Det med att tysta ner om jakt, påminner mig om det som sker på Åland. Ifjol skrev jag två insändare om vårfågeljakten på Åland som publicerades i Hufvudstadsbladet som är den största tidningen på svenska i Finland. Jag skrev ett "öppet brev" till Landskapsregeringen och ett till Carl Haglund (EU-parlamentariker - som lobbar för ålänningarnas vårjakt). Jag möttes med tystnad ... Vad annat?

Tidigare idag var mitt team till polisstationen och fyllde i en rapport om incidenten på söndagen, när en jägare kom körande i full fart mot mig, bromsade förstås, men kunde inte bedöma underlaget och bromssträckan - det var grovt grus under och han skulle ha kört över mig om jag inte hunnit kasta mig undan ...

Då på söndagen kom vi överens om att inte göra polisrapport på detta på det villkoret att han och hans vänner slutar att hota fågelskådare, men igår var han och jaktkompisarna igen ute och ofredade ... Dessutom hade jägarna en artikel i tidningen idag där de sade att de bara tror på sådant som polisen är med och bevittnar ... Ok, då är det viktigt med polisrapporter (de fick med en CD-med inspelnig av 80 % av hotkäftandet).

Så här stod att läsa om stationsbesöket på BLM:s webbsite: "Last Tuesday, Birdlife Malta filed a police report regarding an incident that occurred at the Red Tower, in the Foresta 2000 site, where four volunteers (a Maltese, an English, a Finn, and a German) were verbally abused for 40 minutes."

Jag och Nimrod (maltes) lyckades till och med ta några bilder (med min kamera) på polisstationen ... Börjar nu ha gott om material för ett antal tidningsartiklar, och några kapitel till min bok som är under arbete.

Under eftermiddagspasset var jag och mitt team ute (kl.15.30-20.00) och kollade dalgången mittemot hotellet. Vi var uppe på en kulle nära en konstnärsskola (i staden Mosta)  med ett vackert landskap nedanför. Vi loggade 12 flyttande sommargyllingar, 1 rostgumpsvala, 14 bruna karrhökar, 1 lärkfalk och 5 tornfalkar, 15 biätare. Ändå ar detta ett fågelfattigt land. Hittills har jag sett 49 olika arter på en vecka. Det ser jag pa 5 minuter från fågeltornet vid Kimo åmynning i Oravais.

Idag såg jag min första turturduva! Jägarna har lov på 9000, och jakttiden för vårjakten tar slut sista april, de får bråttom ...

Betraffande antalet har de lurat EU-myndigheterna och utnyttjat den globala populationen att jamföra med, inte den population som häckar i det område där faglarna tvingas passerar Malta. Att det finns en massa truturduvor i Asien har inget med Malta att göra, och borde alltså inte ingå i referenssiffrorna.

Det är som alfåglarna på Åland, där Carl Haglund & co kör med världspopulationen - inte med de som häckar i Finland. Och att på Åland få skjuta fler alfåglar än vad som häckar i Finland kan inte anses rätt!

Inlagt 2011-04-19 22:51 | Läst 4952 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera