FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Malta 8 - jägarna gör som de vill


Illegal skylt som jägarna satt upp. Mizieb public woodland, Malta. April 2011. Foto: Håkan Eklund.

Ett exempel på hur långt jägarnas fräckhet har gått på Malta är detta: en hagelpepprad skylt som visar "hit men inte längre"! Trots att parkområdet som är till för allmänheten fortsätter längs den skogsbeklädda åsen, vill inte jägarna att man går längre än hit. De har nämligen helt sonika ockuperat resten av skogen och byggt 256 "hunting and trapping hides", duri på maltesiska. En del av jakttornen är av betong med ståldörrar med hänglås ... Jag gick runt en eftermiddag i skogen och tog bilder av tornen; kändes ganska spöklikt. Den enda fågeln som höll mig sällskap i tallskogen var en grönsångare. Senare på kvällen cirklade sex lärkfalkar över skogen, där de tydligen tänkte övernatta.

Och det är just i detta område som BirdLife Maltas "Raptor Camp" -deltagare i september 2009 hittade mer än 200 skjutna (fridlysta) fåglar som jägarna gömt under stenar i skogen! Det tog ornitologerna två dagar att söka fram fåglarna som sen skapade stora rubriker både nationellt och internationellt. Trots att detta rapporterades till myndigheterna har det ännu inte (1,5 år senare) gjorts någon officiell utredning ... På Malta är det meningen att man bara skall glömma och vara tyst.

Det finns heller ingen "management plan" för Miziebskogen, trots att en sådan borde finnas över alla natur- och parkområden som är till för allmänheten. Eftersom det är ont om dylik mark på ön, är varje kvadratmeter värdefull. Igen ett exempel på hur korrumperat det maltesiska samhället är när det gäller naturvärden, alla hoppar efter jägarnas pipa ... Det är de som drar slipstenen.

Och detta är inte det enda området. När vi under aprilveckan åkte runt på ön blev jag visad ett tiotal motsvarande exempel, där jägarna helt sonika occuperat allmänna rekreationsområden och gjort dem till sina privata jaktmarker!

Inlagt 2011-04-26 20:35 | Läst 4558 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera