FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maltarapport 7


Frysboxar fyllda med maltesiska jaktbyten = fridlysta fåglar. John Borg förevisar. Mdina 27.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

En vecka på Malta är mer än tillräckligt. Åtminstone när man jobbar med baksidan av det maltesiska samhället, nämligen en massa idioter som kallar sig jägare. Ikväll såg jag jägaren som försökte köra på mig i våras, uppe vid Red Tower norr på ön. Jag fotograferade hans stora hus som såg ut som en borg, med fågelburar (att sätta finkar i för att locka till sig till fällor) i rad på ena garageväggen. Sen kom han förbi med sin pick-up, som jag kände igen, också han som körde ...

Senaste vecka var han och bråkade med ett Raptor Camp team här uppe, ikväll vågade han inte. Vi hade en security kille (maltes) som vaktade bilen hela  tiden, och då fick vi vara ifred. Det har hänt att våra bilar blivit saboterad vid ett antal tilfällen på dylika farliga platser ...

Strax innan solen gick ner räknade in ett 20 -tal rovfåglar som kom in från Sicilen för att övernatta: brun kärrhök 14, bivråk 9, tornfalk 2 och lärkfalk 1. Uppe i backen höll jägare koll på oss med sina kikare, jag i min tur sgg deras burar med turturduvor (lockfåglar) och allehanda jakttorn och attrapper.

Ett ställe som europeiska EU-parlamentariker borde besöka är rummet vi såg idag, i Naturhistoriska museet i Mdina. Ett helt rum fyllt med frysboxar fyllda med illegalt dödade fåglar (fridlysta) som samlats under de senaste 4 åren. En box var fylld med tornfalkar, en annan med vita storkar och så vidare.

Principal Curator John J Borg är en av de modigast män jag träffat på mycket länge; han har råkat ut for en massa sabotage (maffiastil) pga sitt jobb, att han samlar på bevis på den illegala jakten - helt handgripligt. Han har fatt bilen uppbrand, familjen hotad, har utsatts för avancerad mobbning från jägarkåren som via ministerier försökt få honom avstängd från jobbet bl.a. för att han för utländska filmare visat samlingen (öppnat frysboxarna) med döda faglar. De ansåg att han skadar Maltas turistimage genom att sprida negativ information, när det är de själva som skapat problemet genom att skjuta allt som de får på kornet. Typisk maffiastil.

Som sagt: vad hjälper det att andra länder i Europa skapar skyddsområden och försöker skydda fågelfaunan, när de sen hamnar i en frysbox pa Malta!! Mr Borg väntar på att få berätta och visa detta för EU-parlamentariker, men ännu har han inte sett till någon! Och då är det att betänka att det är mindre än 1 procent som hamnar i kurator Borgs frysboxar ...

I morse kom min rumskamrat Joe in och berättade om  att de lyckats videofilma när två killar sköt en stenskvätta, och grävde ner den. De ringde polisen som kom, och som sen lyckades få tag i killarna. Det visade sig att den som sköt inte hade någon jaktlicens; det är sa det går till här. Om 10 000 har jaktlicens (100 gånger för många för området) kan man ju undra hur många som inte har?

Det är alltså en stor risk att bli skjuten, för alla de flyttfåglar som rastar på denna tjuvjägarholme.

Det bästa med dessa kampanjer är att träffa en massa intressanta människor! Ikväll hade jag i mitt team en äldre herreman som var född i Rhodesia (det som sen blev Zimbabwe; flyttade till UK nar han var 26), en engelsk polisman som fått pension vid 48 års ålder och nu (49 år) bara sysslande med ornitologi, en ung tjej från Skottland som jobbat med att rehabilitera skadade rovfåglar.

Ok, nu ska kappsäcken packas och sista vinglaset tömmas. Blir kul att åka hem till fredligare fågelmarker.

Inlagt 2011-09-27 22:47 | Läst 6326 ggr. | Permalink
Har följt dina rapporter och man blir helt mållös!! Du gör ett kanonjobb som jag verkligen uppskattar!! Tack för att det finns eldsjälar som dig!!
Mvh Marie
Drägg pack dj..la idioter.......en sniper o göra samma mot jägarna.....
Vilket jobb du gör!! Skulle funnits fler som dig. Kan tänka mig att det är lite svårt så att EU får upp ögonen men jag hoppas verkligen de kan sätta stopp för sådana här idiotier! Vilka jäkla knäppgökar. Tack för din insats!!! Mvh Christian