FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maltavandringar


Befästningarna i gamla stan, Victoria, ön Gozo, Malta 28.4.2009.
Foto: Håkan Eklund.

Att vandra omkring i städerna på öarna Malta och Gozo var som att röra sig i ändlöst stora museiområden. Det mesta är gammalt och unikt; mycket av det nybyggda smälter bra in i det gamla. Ändå är det alltid så svårt att ta till sig all ny information och seklers historia när man är en besökande turist. Och på Malta är historien så påtaglig, precis överallt.

Normal brukar jag och frun alltid hyra bil när vi är ute och "turistar", men på lilla Malta (27 x 15 km) var det enklare att åka buss som var både billigt och behändigt. För en euro kunde man åka vart som helst. Samtidigt var det ett otroligt urbant samhälle, 30 % av landets landareal består av bebyggd mark.

De har inte mycket till natur, och därför är det desto tråkigare att landets halvkriminella fågeljägare har så mycket att säga till om ute på "landet". Under flyttfågeltider skjuter de vilt precis överallt; pratade med en person som bevittnat hur en jägare stannade sin bil mitt på landsvägen när en brun glada flög över, mannen hoppade ur bilen med hagelgevär och sköt helt resolut ner gladan, medan alla andra bilister fick vänta ...

På BirdLife Malta-kontoret sade de att de inte vill att turister skall bojkotta landet för jägarnas skull, utan att allmänheten i stället skall hjälpa dem att skapa en opinion emot dessa olagligheter, via medier och olika typer av informationspåtryckningar på alla nivåer.

Inlagt 2009-05-03 19:51 | Läst 2329 ggr. | Permalink