FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Måste dra norrut


Rödstrupig piplärka i trä. Hemma 28.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ja, när det blir Valborg och första maj då klarar jag inte längre av att bli kvar i det urbana Åbo, eller vilken tätort det än må vara. Trots att just denna helg är en enda stor karneval på gator och torg där somliga firar att vinterhalvåret är begsegrat, andra att våren är här, studenterna firar sina traditioner, somliga firar arbetarnas dag (1 maj) - och resten super och stojar av ohejdad vana ... Men sådant har jag inte tålamod med under bästa vårtid.

Nej, om inte tidigare så är det just den här tiden som jag börjar "klättra på väggar", när det inte längre räcker med de små naturspillror som finns kvar här runtom. Inte för att naturen är så jungfrulig dit jag åker (= produktionslandskap), men där finns det åtminstone färre människor, att man kan röra sig i naturen på egna villkor. Det kan låta egoistiskt, men sådana är mina gener. Ibland behöver jag få ett visst avstånd till människorna omkring.

Det är ännu för tidigt för rödstrupiga piplärkor (ovan), men detta brukar vara den bästa tiden för flyttande lappsparvar, som många missar. Det gäller att kunna lätet när deras spridda flockar drar över åkrarna; ett omisskänligt läte för den invigde. Samma gäller förstås för den rödstrupiga, som har ett kontaktläte som ligger mellan trädpiplärka och gulärla. Det handlar om hårfina nyanser.

Den fina fågeln ovan fick jag som gåva av en grupp fågelkursister som jag hade för länge sen; måste kolla upp dess ursprung  - som jag glömt. Ett fint handarbete.

Inlagt 2012-04-28 12:45 | Läst 4017 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fint fångat!
Och att den lät dig komma så nära :-)

Iofs ser den lite stel ut och kanske en aning träig ;-)

Mvh.
Fredrik