FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Med ett långt namn


Cembratallsälskaren. Oravais centrum 4.8.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 217/366.

När jag och min gamla fågelskådarkompis (emigrerade till USA som vuxen) kom in i den ålder att det hörde till att experimentera med procenthaltigt, satte vi en regel: så länge vi kunde uttala denna fågels namn på latin, utan att snubbla/sluddra på bokstäverna, då hade vi läget under kontroll.

Alla som känner fåglar ser att det är en nötkråka, men det är inte nominatrasen som häckar i södra Sverige samt mera sporadiskt i SW Finlands skogsskärgård. Detta är deras östliga kusin, den "smalnäbbade sibiriska nötkråkan" - ett långt namn också på svenska. På latin: Nucifraga caryocatactes macrorhynchos (en av de åtta underarter som finns).

Denna underart är specialiserad på de stora C-vitaminrika frön som finns i cembratallar (Pinus cembra), ett vanligt trädslag i tajgan (där folk i  tiden samlade på frön, som vintermat).

Här under en cembratall nära apoteket i Oravais.

Inlagt 2020-08-04 14:38 | Läst 709 ggr. | Permalink
Vi har nog olika syn vad som är södra Sverige, jag tycker nog att den går i nivå med Göteborg :). Hade gärna önskat mig en nötkråka hit ner,.

Om det hade gällt att uttala det latinska namnet så hade man aldrig fått dricka något mer, det svenska namnet hade man nog klarat
Svar från Håkan Eklund 2020-08-04 15:54
He, he, allt är relativt. För mig är den del av Sverige som ligger söder om Finland = södra Sverige. Annars: i forstliga sammanhang är den del av Finland som ligger söder om Ule träsk/Uleåborgsområdet = södra Finland, och det är på riktigt.
Allt är relativt.
- hawk
Då förstår jag varför den smalnäbbade nötkråkan jag lyckades fota i en trädgård på campus bara höll sej till en enda planterad tall med dess kottar. De är lite kräsna.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2020-08-04 21:51
Det gäller att kolla näbben, man ser nog skillnad mellan raserna. Och födovalet. Den sydliga älskar ju hasselnötter, bl.a.
- hawk
Haha vilken tungvrickare! Det måste ha varit torrt i strupen. Fin bild.

MvH
Johnny