FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Med huvudet i busken


Stubbåker i töväder.  Hirvensalo, Åbo. 29.1.2013. Foto: Håkan Eklund.

Ibland hittas guldkorn att läsa också i en dagstidning, men det börjar bli sällynt. Det mest är ju bara upprepningar av sådant som en aktiv mediekonsument tagit till sig via andra och snabbare kanaler. Och att läsa om det som politiker säger är i sanning rätt ointressant, de flesta är röstfiskande populister - oberoende till vilket parti de tillhör, som sällan har någon faktasubstans att komma med (som de personligen säkert har, men inte vågar/kan uttala - eftersom så många "partifilter" skall godkänna deras uttalanden).

Som bl.a. Mona Sahlin berättat om i intervjuer, dvs. hur skönt det är som "fri människa" få säga det som hon verkligen tycker.

I dagens nummer av den finska tidningsdraken Helsingin Sanomat finns en läsvärd kolumn som berör både Finland och Sverige, och som är avväpnande ärlig och rakt på sak - som vågar säga sånt som få politiker vågar säga. Kolumnisten Olli Kivinen spånar vidare på svenska överbefälhavaren Göranssons uttalande om att Sveriges försvar på sin höjd skulle klara av att mota en verklig fiende under högst en vecka. Kolumnisten håller med och inkluderar också Finland, trots att vi har tillgång till fler soldater.

Tänk att inga politiker och beslutsfattare vågar se sanningen i vitögat, dvs. att små länder som Finland och Sverige (och Norge och Danmark och Island ...) inte klarar av att ensamma försvara sina länder om det verkligen skulle gälla. I klartext säger kolumnisten Kivinen att om Sverige och Finland skall ha någon chans att stå emot, gäller det att vara med i Nato -  liksom Norge och Danmark.

Och det är pengarna som avgör, inget annat. Vi har inte råd att hålla oss med en sån försvarsmakt som skulle ha någon impact - om det riktigt gällde. Dessutom påpekar kolumnisten Kivinen att det gäller att hålla ett öga på utvecklingen i vårt östra grannland, där demokrati och individuell frihet alltmer undermineras. Där dagens makthavare igen börjar väcka upp sina imperialistiska drömmar ...

Samtidigt försöker politiker både Finland och Sverige, liksom en försoffad allmänhet, tycka att allt är bra som det är. Känns synnerligen oansvarigt och kortsiktigt.

Nr 29/365.

Inlagt 2013-01-29 19:10 | Läst 5496 ggr. | Permalink
Det stämmer såklart att vi inte själva ha råd med samma skydd som NATO kan ge. Men det jag hört är att ett medlemsskap skulle kosta oss mer än försvaret gör idag, åtminstone för Sverige. Med ett NATO-medlemskap kommer en del kostsamma skyldigheter, som Danmarks luftskydd av Island och Baltikum.
Svar från Håkan Eklund 2013-01-30 18:26
Faktum kvarstår, om Putin så ville skulle han med lätthet klara av det som varken tsar Alexander I eller Stalin klarade av - fast såna tankar vill ju ingen tänka. Börjar övriga Europa mopsa upp sig, stänger han gaskranarna ...

Putin har flera gånger i intervjuer låtit förstå att han inte gillar EU, han skulle helst "diskutera" med länder bilateralt, dvs. stora Ryssland mot ett litet land i taget - och det är ju lätt att förstå. Då är han ju i maktpostition.

Jag tror inte att varken Finland eller Sverige har "guts enough" att ansluta sig till Nato; Finlad borde ha gjort det samtidigt som de baltiska länderna, då skulle det ha gått galant. Men då var man ännu fast i den gamla Sovjetrespekten/-rädslan, och förstod inte att reagera i tid. Under Jeltsins tid kunde till och med ha köpt tillbaka det Karelen vi förlorade under kriget ... med Putin & co vid makten är allt sådant utopi.
- hawk
Som du och Magnus antyder är "finessen" att Sverige anser sig idag klara sig såväl utan eget försvar som utan NATOs medlemsfinansierade skydd.

D.v.s. man sätter sig i samma sits som alla andra som saknar försäkringsskydd - om huset inte brinner ner, bilen kolliderar eller om man håller sig frisk så var ju försäkringen bara en onödig utgift! :-)

Vi får väl också se om Finland och Sverige kommer att ta olika vägar gentemot NATO - hittills har det ju sagts vara en "omöjlighet".

Ha det fint!
Johan
Svar från Håkan Eklund 2013-01-30 18:29
Det räcker med vanligt bondförnuft för att inse att små länder som våra idag inte har någon som helst möjlighet att upprätthålla ett trovärdigt försvar. Tyvärr. Därför tycker jag att politiker och beslutsfattare är fega och naiva flummare, som inte ser om "sitt folk".
- hawk