FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mera streetphoto


Vid ån. Åbo 27.7.2013. Foto: Håkan Eklund.

"Kör den oförställda stilen" kallar Eric Kim råd nummer 30 i sin bok "Streetfoto" (2013). Han skriver:

"Gatufoto handlar om att fånga äkta vardagsögonblick. En ögonblicksbild blir därför bäst när den du fotograferar inte märker något. Då blir ansiktsuttrycket och gesterna äkta, till skillnad från en bild med ett tillrättalagt, inövat leende framför kameran. En äkta gatubild ger en naturlig och mer rättvisande vild av vardagslivet. En förutsättning för att lyckas ta sådana bilder är att du lär dig smälta in i miljön. Ju bättre du är på att göra dig själv osynlig, desto större chans har du att ta bilder av människor utan att de märker något. "

Det är sådant jag har övat idag, och inser att gatufotografering är kul, lite som djurfotografering ...
Känner plötsligt att detta är en genre som jag gärnar satsar lite mera på, just for fun.

Här (bilden ovan) satt jag och frun på bänken intill och de tre ungdomarna var så fokuserade på varandra i en djup diskussion att de inte märkte mitt fotograferande (lydde en annan regel som Eric Kim tar upp, nämligen att låtsas fotografera något annat ... och sen tjuva till sig en bild av det som man verkligen vill fota).

Vi satt i skuggan, utanför ett mördande starkt solljus, och det var varmt ... Och just nu är Åbo fyllt med liv, sista dagen med stadsfestivalen "Down by the Laituri" (DBL).

Nr 208/365.

Inlagt 2013-07-27 20:49 | Läst 4838 ggr. | Permalink