FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Midnattsreflektioner


Strax innan midnatt. Pandros 9.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 191/366.

Står ute på gårdstunet och njuter av stillheten och den syrerika, fräscha luften efter kvällen regnskurar som kom och gick just när jag skulle grilla för gäster. Men det var ok, jag vet hur den slipstenen skall dras (jag grillar ju bara på glöd från en ordentlig vedhög, ute i min "Kalaharigrill" = stenhög ... med halsterjärn från RSA).

Kör med stenålderskoncept.

Nu är det vindstilla, plus tio grader. Kl. 24.00.

Två morkullor drar regelbundet över tunet, den ena känner jag igen från i fjol, den är hes och har ett avvikande läte från normala kullor.

En taltrast sjunger på avstånd. Annars är det tyst.

Fick överraskande ett årskryss tidigare under dagen när en smalnäbbad sibirisk nötkråka flög förbi för att gömma mat i skogen öster om byn. Som den gör varje sommar. Samma flyglinje som i fjol. Och året innan. Och innan det. Var fågeln normalt håller till vet jag inte, men det verkar ju som om den häckade i trakten.

Sen hade jag en annan, större överraskning: hörde kl. 10 en brandkronad kungsfågel från tallskogsbacken intill. Hörde några strofer, det var allt. Men jag har övat på arten, i Åbo har det funnits en stationär individ under en hel månad. En sydlig art som med fart breder ut sig i Norden; här uppe i Österbotten är den fortfarande en stor sällsynthet. Tydligen var fågeln på förflyttning, antingen norrut eller söderut. Kort pitstopp på min backe som fungerar som en ö i det öppna odlingslandskapet. Ungefär som en holme/ö i havet.

Under många år har jag haft dylika korta möten med fåglar som stannat upp en stund. Under flera somrar har jag haft besök av lundsångare just i början av juli, varifrån de individerna kommit och vart de varit på väg har jag förstås inte haft en aning om.

Idag fick jag äntligen min storstädning i förrådet klart, lådor med material som stått oöppnade sen hösten 1984 när vi flyttade till Söderhavet och fick packa ner vårt liv fram till dess. Det har tagit mer än tre decennier att packa upp, detta tillhörde de sista delarna.

I lådorna hittades skolböcker, yrkesrelaterade litteratur, tidskrifter, herrtidningar som kommit och gått (bl.a. Lektyr), anteckningar, ringmärkningslistor, fotokataloger och -tidningar. En del var mössätet.

Kastade det mesta, vissa pärlor tog jag vara på (som säkert åker vid nästa städning, om x-antal år).

Blev igen påmind om alltings förgängelse. Hittade bilder och information om ett antal människor som inte längre finns bland oss levande, trots att det känns som om vi nyligen träffats. Tills jag inser att det är mer än fyra decennier sen ...

Inlagt 2020-07-09 23:00 | Läst 336 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Det var trolsk karaktär över den, fint!
En mycket stämningsfull bild som andas sommarnatt. Tiden inte bara går, den rusar fram.
Hälsningar Lena
Gillar också bilden, mycket sommarnattskänsla! Hälsningar/ Björn
Väldigt fin och stämningsfull bild!