** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mitt favoritställe


Ermita del Rocio, El Rocio, Andalusien. 2.12.2008. Foto: Håkan Eklund.

Mitt favoritställe i Europa är den lilla byn El Rocio intill Donana nationalparken i Andalusien. Med undantag för pilgrimstiden runt påsken (med 1 miljon spanjorer under ett veckoslut!) är detta ett lungt och fridfullt ställe där det finns fler hästar än bilar, där gatorna utgörs av sandstråk och arkitekturen är som tagen från en vilda västernfilm.

I kyrkan ovan finns en liten trämadonna, Nuestra Senora del Rocio, som är föremålet för pilgrimsvandringen.

Här bor ungefär 1200 personer; i markerna utanför i Guadalquivirs deltaland finns det miljoner övervintrande fåglar. Detta var mitt femte besök i byn, och första gången under en "icke fågelskådarresa". Varje gång har kännts alldeles för kort. Här finns allt vad jag behöver för några månader; den dag jag inte längre behövs i arbetslivet tänker jag slå mig ner för ett antal vintermånader i El Rocio.

När bilden togs höll ett 100-tal svarta starar (Sturnus unicolor) att försöka samsas om sina övernattningskvistar i ett stort träd till vänster om kyrkan. Svart stare finns i Europa endast på den Iberiska halvön, ser ut som "vår" stare, men helsvart, dvs. helt utan pärlfläckar.

Det som jag gillar bäst med El Rocio är att samhället är till för de lokala, trots ett läckert läge intill en fågelrik lagun och med Atlanten på 20 minuters köravstånd - finns det inte mycket som byggts för kommersiell turism.

Under vårt korta besök (en eftermiddag, kväll, övernattning, förmiddag) hann jag och sonen logga in ca 100 000 fåglar i lagunen med omgivning och en stämningsfull vandring i många olika ljus. En lisa för själen.

Inlagt 2008-12-07 20:53 | Läst 3420 ggr. | Permalink
Verkligen ett vackert ställe och vacker bild!!! Så jag kan gott förstå att du trivs där... Men, borde du inte bjuda oss på ett par bilder till?? ;-) Blev ju nyfiken. /Mvh Peter-L