FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Möte med konungen


Ett respektfullt möte, dock utan rädsla. I ett museum med koppling till Stockholm. Åbo 29.12.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 363/365.

Biologiska museet i Åbo öppnades den 15 juli 1907. Tanken om ett biologiskt museum i Åbo föddes under en av affärsmannen Alfred Jacobssons resor till Stockholm, då han besökte stadens biologiska museum på Djurgården.

Byggkommissionen, som Jacobsson grundade, inbjöd planeraren av utställningen i Stockholm Gustaf Kolthoff till Åbo för att diskutera frågan om en museibyggnad samt utställning här. Kolthoff fångade själv och uppstoppade tillsammans med sonen Kjell djuren som placerades i utställningen. Kjell Kolthoff målade även dioramernas tygfonder.

Den av Alex Nyström planerade museibyggnaden stod färdig 1907. Nyström ritade en träbyggnad i nationalromantisk stil. Till det yttre är museibyggnaden fortfarande i ursprungligt skick.

Biologiska museets grundidé är densamma idag som för hundra år sedan. Tretton dioramer berättar om flora och fauna i Finland, från skärgården i söder till fjällen i norr. Den permanenta utställningen kompletteras med visstidsutställningar om natur och miljö. 

Vi strävar efter att bevara museet i sin ursprungliga form. Du som besöker oss ser naturen på nära håll, men du upplever dessutom ett museum med anor från början av 1900-talet.
(https://www.turku.fi/sv/biologiska-museet/museets-historia)

 

Inlagt 2019-12-29 17:31 | Läst 2337 ggr. | Permalink