FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Naken i stan


Springer naken. Åbo 24.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Körde i morgontrafiken förbi Paavo Nurmi-statyn med studentmössa på huvudet. Var tvungen att parkera och gå tillbaka med kamera i hand; på eftermiddagen var allt borta igen. Tydligen reklam för nån typ av studentjippo för ÅA:s teknologer.

För den som inte vet något om löparstatyn, får detta till livs från Wikipedia:

Paavo Nurmi, född 13 juni 1897 i Åbo, död 2 oktober 1973, var en finländsk medel- och långdistanslöpare, som satte 25 världsrekord och tog 9 olympiska guldmedaljer.
Fram till 13 augusti 2008 var Nurmi, Larissa Latynina, Mark Spitz och Carl Lewis de idrottare som tagit flest guldmedaljer i olympiska spel. Den dagen tog Michael Phelps sitt 10:e och 11:e guld i simning. Nurmi anses allmänt som Finlands störste idrottsman genom alla tider. Han fick en statsbegravning vid sin bortgång och ligger begravd i familjegraven i Åbo.

Nurmi står staty utanför Olympiastadion i Helsingfors och vid Aura å i Åbo. Han förärades dessutom ett porträtt på den numera med euro ersatta 10-markssedeln. På motsatta sidan av sedeln var Olympiastadion i Helsingfors avbildad. Nurmi anses än idag av många som en av de främsta löparna genom tiderna. Vid Olympiaden i Helsingfors 1952 var det en rörd Paavo Nurmi som fick löpa in i stadion och tända den olympiska elden vid invigningen.

Inlagt 2012-04-24 18:24 | Läst 3274 ggr. | Permalink