FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Natt och dag


Natt och dag (Melampyrum nemorosum), Runsala, Åbo 13 juli 2008.
Foto: Håkan Eklund.

Igen blev det en ovanligt fin sommardag. Enda fotografiska minuset är den eviga blåsten som försvårar all växtfotografering.

Tillbringade ett antal timmar ute på grannön Runsala som till stor del består av lundmark. Och på sån mark trivs denna trevliga och färgglada växt som minsann är lätt att artbestämma. Den kallas också för lundkovall, den tillhör ju samma släkt som ängs- och skogskovall som är betydligt vanligare. Natt och dag finns ju bara i de sydligare delarna av Finland och Sverige.

När de blåvita kronbladen fyllt sin uppgift att locka till sig insekter förlorar de sin violetta färg och blir lika gröna som stjälkbladen. En finurlig växt.

 

Inlagt 2008-07-13 19:52 | Läst 10233 ggr. | Permalink
jag har hört om Natt och dag- men jag tror det är första gång jag ser dem. De är snygga! och märklig växt!
För mig som är uppvuxen i Uppland är den här välkänd. På många ställen finns det hur mycket som helst av den. Och visst är den färggrann.
Vacker bild på en spännande blomma! Den växer inte häruppe men jag brukar se den hemma i Finland så bilden får fram många trevliga sommarminnen. :)

Kallas den inte "svenska flaggan" på finlandssvenska? Jag har för mig att min gamla svensklärare kallade den så... Det var dock i östra Finland där både blomman och det svenska språket är ganska sällsynta. ;)
Svar från Håkan Eklund 2008-07-14 21:23
Det är sant, svenska flaggan brukade vi säga, men det glömde jag. Är det bara i Finland det namnet använts?

h. Håkan