FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Olika värderingar


Från motiomsrundan. Hirvensalo, Åbo 3.11.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr /366.

Skrämde upp en taltrast längs motionsrundan; en eftersläntrare. En kär art för oss här i Norden, som ger stämning åt vilken vårkväll som helst i skogen.

I Medelhavsländerna skjuter man ("våra")  taltrastar under övervintringen, helt lagligt, bland många andra arter. Fåglar som ingen med nån slags jaktförnuft i våra länder skulle kunna tänka sig att skjuta.

Inlagt 2016-11-03 12:31 | Läst 1436 ggr. | Permalink
Ja, våra kulturer är olika. Det finns ju också en tradition att fånga in småfåglar med nät i Medelhavsländerna. Ursprungligen, och kanske delvis fortfarande, ett sätt att skörda av ett överflöd och för att skaffa mat på bordet.

Här hemma har vi å andra sidan genom intensiv jakt och modernt skogsbruk i stort sett utrotat våra skogsfåglar. Att snara ripa och tjäder var ett tacksamt tillskott under självhushållningstiden. Det var vårt sätt att skörda av naturens överflöd. Nu när vi inte längre behöver skörda för vår överlevnad tycks vi med teknikens hjälp ha övergått till att skövla. Det finns många liknande exempel.

Ibland tror jag att det mänskliga förnuftet försvinner så fort som vi människor har råd att vara oförnuftiga.
Svar från Håkan Eklund 2016-11-03 15:11
Ja, så är det. Egentligen är det väl onödigt att vi irriterar oss på Medelhavsländernas fågeldödande (Malta, Italien, Cypern etc.), mycket av det är olagligt - samtidigt som vi genom lagstiftning skyddar våra fåglar (de flesta i alla fall ...) men helt lagligt förstör deras livsmiljöer! Det moderna jord- och skogsbruket är rena rama döden för många arter, ett synnerligen sorgligt kapitel. Och alltför få tycks förstå/bry sig ...
- hawk