FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om bildspråket


Ekorre i skärgårdsskog, Satava, Åbo 29.10.2008. Foto: Håkan Eklund.

Mötet med Terje Hellesö under veckoslutet kändes som en vändpunkt. Vilken intressant människa och naturfotograf! En kille som fokuserar på inre värden, både bildmässigt och "utrustningsmässigt" - dvs. allt snobbande med fin utrustning och ljusstarka objektiv tillhör sekundära värden. Det är resultatet som räknas, inget annat.

Dessutom var han ju en supermysig kille; vi (en del av vår naturfotogrupp) hade fina diskussioner med honom till långt in på lördagnatten. Om fotografering, litteratur och musik. Alltmedan den första höststormen drog över Ålandsöarna.

Innan det hann vi under lördagen titta igenom ettusen Hellsö-bilder, med kommentarer av fotografen själv. Det blev många timmar om bildspråk; äntligen något på djupet om personliga bildstilar - om fotografens tolkning av motivet. Motiv och bild kan ju vara två helt olika saker. "När skall vi fotografer börja lära oss att verkligen se bilderna?" frågade Terje. "När skall vi lära oss att se längre än till motiven, att kunna se bortom både motiv och teknik?"

Det blev mycket kvar på "hårddisken", som det tar tid att smälta och processera. Jag fick massor av idéer; men först skall jag i lugn och ro njuta av hans bok "Min plats i ljuset" (2005) som jag köpte. Där finns mycket av hans bildspråk; sådant som skulle platsa i vilket konstgalleri som helst!

Sätter in en helt vanlig bild, en skärgårdsekorre ute på ön Satava som jag kort besökte idag. Slet mig från datorn några timmar, missade en tretåig hackspett (just när jag lyfte 500 mm flög den till nästa ö), men mötte en rödräv och denna ekorre. Båda avbildades, utan någon större chans till inkludering av "det egna bildspråket" - som jag ännu inte hittat, känns det liksom.

Inlagt 2008-10-29 16:13 | Läst 7208 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Bildspråket utvecklas och förändras väl, precis som vi gör? Ibland behöver jag mer tid för att förstå något medan annat kan gå mycket snabbare. :o)
Boken, Min plats i ljuset, ska man suga i sig lite långsamt, ungefär som en god whisky. Låt dig inte bländas enbart av bilderna, för även texten är värd uppmärksamhet, väl så inspirerande som det visuella i boken.

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv