FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Optimister


Väntar på hyresgäst. Hirvensalo i mars 2011. Foto: Håkan Eklund.

Äntligen ett litet framsteg. Hörde i morse vårens första stare sjunga alldeles kort från toppen av denna "holkbjörk" , när jag tog ut hunden. Trots blänkande nysnö på stenhård skare och minus 8 C i luften! Och genast påverkades humöret i positiv riktning, så taggad är man på förändring.

Trots all snö och kyla tror  flyttfåglarna mera på almanackan, det måste ju vara vår nu tänker de. Innerst inne vet de (med den dagsljusmängd vi har) att det svänger vilken dag som helst.

Och genast efter hördes en bofink sjunga, mitt i det vinterlandskap som har förblivit oförändrat under månader ... Kändes bara så overkligt! Men nytt rekord måste det väl vara att den 30 mars bara ha fem flyttfågelobservationer här hemmakring: ringduva, sånglärka, tofsvipa, stare och bofink.

Har som "sängdagsläsning" en fantastiskt intressant bok "Med döden i hälarna. Högkvarterets fjärrpatruller 1939-1945" av Erik Appel som kom ut på Schildts förlag 2005 (207 s). Som titeln anger handlar det om spanings- och sabotageverksamhet långt bakom de ryska linjerna under vinterkriget/fortsättningskriget.

De historier som boken innehåller skulle kunna utgöra basen till en lång rad filmer, med gastkramande innehåll! För de unga män som deltog i patrullverksamheten, var det "vardag" - men hjälpte oss fram till den frihet vi vann. Att vi slapp bli förnedrade av Stalin, som var sin tids Gaddafi ...

Inlagt 2011-03-30 09:38 | Läst 6207 ggr. | Permalink