FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Överste Sandels tillplattad


Tillplattad. Åbo 3 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Dag tre. Halvmörkt, grått, trist väder. Tur att man har ett intressant jobb; vad skulle man annars göra på dessa breddgrader en sån här tid? Detta ÄR en viktig sak att komma ihåg när man diskuterar vikten av att ha ett jobb här uppe i norr. Här är det bättre om man är så upptagen med sitt arbete att man inte hinner kolla in allt det gråa utanför ...

I varma soliga länder kan man lätt få dagarna att gå även med mindre jobb. Det är bara att kolla in beach bums i Australien, som exempel. De har hur roligt som helst, året runt.

På bilden ovan ligger översten  Johan August Sandels (blev småningom fältmarskalk 1824) tillplattad mot kullerstensgatan. På Wikipedia kan bl.a. följande läsas om honom (http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_August_Sandels):

Han var chef för Savolaxbrigaden under Finska kriget 1808-09, där han bl.a. segrade i slaget vid Virta bro. Han nämns i flera av dikterna i Johan Ludvig Runebergs diktsamling Fänrik Ståls sägner, till exempel Sandels, Löjtnant Zidén och Sven Dufva.
Sandels gav namnet åt ett finländskt ölmärke som bryggs av Olvi sedan 1971. På flaskorna finns korta berättelser om överste Sandels och hans kärlek till öl och mat. Berättelserna är både på finska och på svenska.

 Nr 3/365.

Inlagt 2013-01-03 12:43 | Läst 2518 ggr. | Permalink
Kriget 1808-09 var eländigt. Det är som bekant segrarna (kuppmakarna 1809) som tar sig tolkningsrätten i historieskrivningen. Sålunda förkommer Gustaf IV Adpolps namnskiffer offentligt numera på bara två platser (mig veterligt) - på obelisken vid slottsbacken i Stockholm, och på Vårdö kyrka på Åland.
Precis som under fadern Gustaf III:s finska krig, uppträdde officerskåren fegt och fosterlandsförädiskt. Det hade inte behövt gå så illa. Krigsplaneringen var god och styrkan rimlig - men genom Cronstedts föräderi i Sveaborg, och en allmänt oduglig befälföring, kollapsade hela krigsplanen Det då svenska landskapet Finland förlorades till Ryssland.
Gustaf degraderade (med all rätt) gardesregementena, vilket ledde till hans avsättning i en militärkupp.
Den tillplattade Sandels berör mig alltså föga.
Ja, detta krig var ytterst dåligt skött från Sverige - som gjorde att Finland förlorades till ryssarna!
Jag har gjort ett temanummer om detta i tidskriften Skärgård nr 3/2007 (108 s).

I ett skede låg ju både Stockholm och Umeå också risigt till, som många unga idag inte vet något om ...
Ryska överlöjtnanten Kulnev intog ju Grisslehamn 19.3.1809, som hade kommit över isen på Ålands hav ...
Ryska trupper på svensk mark! Kanske du vet vem som lurade bort ryssarna från Roslagen?

Med facit i hand: för oss i Finland var det kanske bra att vi togs av ryssarna i det skedet, så kunde vi bli självständiga när tsaren störtades 1917 och bolsjevikerna tog över. Detta har ju sen dess harmat ryssarna, och de har ju ett antal gånger försökt på nytt, utan att lyckas.

I sanningens namn litar jag inte alltför mycket på Putin - den typ av ledare som han representerar. So far so good.
syntax 2013-01-03 15:17
Nåja, de finska regementena skötte sig inte mycket bättre än de svenska. Lite kanske. Det var lite bättre stake i den finska officerskåren. Under Gustaf III:s krig låg ju själva den landsförädiska komplotten i finska händer. Det så kallade Anjalförbundet och överste Henric Hästesko (senare avrättad för just detta).

Kulnev... Var det inte han som kysste och slog ihjäl - med samma glada själ?

Med facit i hand kan man ju tycka att allt gick väl i slutändan - men de hade inte behövt gå så. Först var det frid och fröjd med den östra makten, seden blev det väl så kärvt under "Bobban".
VI gav ju ut ett helt vanligt cirkulationsmynt här i landet för ett par år sedan med en hyllning till vått broderland i öster med inskriptionen: " Den underbara sagan om ett land på andra hafvet - Sverige-Finland 1809-2009". Det tycker jag var storståtligt av svenska myndigheter. Jag känner inte till något motsvarande exempel på ett nationellt cirkulationsmynt.
Svar från Håkan Eklund 2013-01-03 20:32
Jag rekommenderar Martin Hårdstedts artikel "Sjötransporter och skärgårdskrig, avgörande faktorer under kriget i Finland 1808" som visar varför ryssarna (mot alla odds) vann! Hårdstedt (historiker vid Umeå universitet) skriver att "kriget stod och föll med underhållsproblemen ...".

Observera att Finland var en del av det svenska riket, allt dirigerades från Stockholm - det var där de svaga länkarna fanns ...

Soldaterna däremot gjorde bra ifrån sig. Ja, det är samma Kulnev, som drack ur kvinnoskor ...

Skicka mig din adress så skall du få ett ex. av tidskriften, med artikeln ovan (och mycket mer).
h. Hawk (hawk.eklund at gmail.com)
syntax 2013-01-03 20:51
Det finns oerhört mycket åsikter om detta krig - inte att undra på! Dock finns det vissa grundfaktorer. Ett bärande moment i den övergripande krigsplanen var att ta ryssarna i en säck när de trängde på. Denna kniptångsmanöver omöjliggjordes genom förräderiet i Sveaborg, den ena skänkeln på kniptången föll bort helt enkelt -och det gjorde den inte i Stockholm. Betydelsen av vad som sades och gjordes i Stockholm är diskutabelt. Gustaf IV Adolph och hela generalstaben fanns långa tider i fält i Finland.
Svar från Håkan Eklund 2013-01-03 21:13
Eftersom varken du eller jag är historiker, är det ganska likgiltigt vad vi tycker och tänker. Det blir lätt till meningslösa generaliseringar.

Notera dock:

"Den 1 mars skrev Cronstedt till kungen, att Med proviant är fästningen försedd till öppet vatten, krut felar i händelse långvarig canonade komer att uthärdas. Jag har ej öfver 40 skott per canon (i vilken mån krutmängden vid kapitulationen var tillräcklig råder det delade åsikter om än idag). Han lovade emellertid att i det längsta uthärda."

- eftersom det inte fanns någon internet på den tiden, eller mobiltelefoner ... :-) så transporterades detta brev med häst upp till Haparanda, och ner till Stockholm som tog nästan en månad ... Så här gick det:

"De två kurirer, som Cronstedt 7 april avsände till kungen med rapport om konventionen och som av ryssarna tvingades ta norra vägen, framkom ej förrän samma dag som Sveaborg uppgavs. Konventionens uppläsande för manskapet väckte viss överraskning, bestörtning och harm. 3 maj uppmanades Cronstedt att ge sig, och han befallde då genast alla försvarsverks utrymmande. Finnarna fick därefter återvända till sina hemorter, men svenskarna blev krigsfångar."
- Hawk
syntax 2013-01-03 22:41
Hur vet du var jag befinner mig i förhållandet till ämnet historia? Upplysningsvis, på anfordran kan man säga, får jag meddela att jag är filosofie magister med forskningsbehörighet, och behörig att undervisat i ämnet historia på gymnasiet.
Du fortsätter med din en-om-dagen....? Kanske vettigt även med tanke på vårt mörker, jobbet får ju inte fylla ut all tid ändå, hur intressant det än är!
Svar från Håkan Eklund 2013-01-03 21:14
Hej Rauni, ja - och i år tänker jag skärpa mig, att inte missa en enda dag (dock lättare sagt än gjort ...).
- Hawk