FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

På puben


Pubmiljö i Hangö. 8 oktober 2011. Foto: Håkan Eklund.

Ibland brukar jag undra varför jag fotograferar mest i natur? Trots att jag vet svaret (trivs i natur, laddar "batterierna" i natur, nyfiken på natur, kan natur, behöver inte fråga för att ta bilder etc.) så vet jag att det också bor en annan fotograf i mig.

En som skulle trivas med att fotografera människor i vardagliga miljöer. Ibland har jag gjort vissa försök (bl.a. i New York i början av 1980-talet), men har inte alltid tid och tålamod att bygga upp de relationer till motivet som skulle behövas. Och då jag har haft relationerna i skick (jobb i u-länder), har jag inte haft tid (och intresse) att syssla med fotografering.

Under senaste fotokursveckoslut stack jag och fru A oss in till puben i Hangö en kväll, efter att solen gått ned (förstod sen att vi missat en fin himmel ...), och såg en massa spännande motiv!
Pubklientelen, främst kraftiga mc-killar i läderbyxor, kanske inte skulle gilla att fotograferas - och lät därför kameran ligga (frågade dock inte ...).

Kunde dock inte hålla mig när jag studerade bartendern och bakgrunden; trots att denna bild togs i smyg "från höften" i halvmörkret, så gick sen fru A fram och frågade om vi fick fotografera honom. Och det hade han inget emot; de bilderna blev dock inte bra. Hon sade att han till och med kan hamna på en utställning, och han protesterade inte.

Kanske man borde sadla om (och låta frun fixa fototillståndet ...), speciellt vintertid när naturen går på sparlåga?

Inlagt 2011-10-13 19:21 | Läst 5896 ggr. | Permalink