FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Packar för bergen i Georgien


Från dagens skogsvandring. 28.9.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 271/365.

Nu blir det en dryg veckas bloggpaus, om det inte finns internetfaciliteter i hotellet i Georgien.  Ids inte ta datorn med.

Jag och en kompis åker med en grupp svenska fågelskådare (http://www.birdsafarisweden.se/) för att kolla in rovfåglarnas höstflyttning i Batumi, Georgien. För några år sedan var jag i samma ärenden i Azerbaijan (med Avi Fauna/BirdLife Sverige) som ligger i andra ändan av bergskedjan.

Skall bli intressant.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Georgien

Georgien är beläget i västra Kaukasien mellan Stora Kaukasus i norr och Lilla Kaukasus i söder. Landet har kust mot Svarta havet i väst. Det har en yta på 69 875 km².

Georgien domineras av bergslandskap. Gränsen mot Ryssland i norr följer på bergsryggen Stora Kaukasus, varifrån flera lägre bergskedjor utlöper söderut. Det centrala Kartlilåglandet skiljer dessa berg från den parallella kedjan Lilla Kaukasus i söder, som utgör gräns mot Azerbajdzjan, Armenien och Turkiet.

Georgien utropade sin självständighet från Sovjetunionen den 9 april 1991 och är medlemsland i Förenta nationerna (sedan 1992), Europarådet (sedan 1999), och arbetar för närvarande för att bli fullvärdig medlem i militäralliansen NATO.

Huvudstad är Tbilisi. I Georgien finns två utbrytarrepubliker: Abchazien och Sydossetien. Georgien anser att de två områdena är ockuperade av Ryssland.

Inlagt 2018-09-28 21:11 | Läst 3002 ggr. | Permalink