FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Privilegierad


Intill stigen. Hirvensalo, Åbo 28.12.2016 kl.11.40. Foto: Håkan Eklund. Nr 363/366.

Så här såg det ut på förmiddagen när jag drog mitt "morgonpass" i skogen. Vackert med låg decembersol (passar på när jag har ledigt från jobbet).

Skogsbacken är inte stor, det tar 20 minuter att göra ett varv runt (längs stigar) backen; jag brukar köra tre varv som ger en timme fin motion. Området är omringat av bebyggelse och vägar, men det är sällan jag möter någon inne i skogen. De flesta föredrar en grusväg som passerar skogen på norra sidan; så bekväma är dagens urbana människor.

Själv har jag insett att både fötterna och kroppen mår bättre av att gå på ojämnt underlag (rötter, stenar, mossa, barrmattor etc.) och med stavar (Nordic walking sticks/poles:  https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking) är det bara så skönt. Stavarna ger bra balans på ställen där det är brant, eller halt, eller annars bara ojämnt. Dessutom ger de mer "sprutt" på stegen; turbokänsla ... Men det krävs bra på fötterna för att gå i dylik terräng, därför väljer väl de flesta den fina och jämna promenadvägen.

Har jag tid går jag två gånger per dag; med pannlampa på kvällen när det är beckmörkt. Det är nästan ännu roligare. Och då är jag definitivt ensam i skogsbacken.

När jag och frun kom hem från vår jorden-runt-resa 2014, från besök i några metropoler i Canada och Australien, insåg jag bara hur privilegierade vi är som kan bo nära natur, trots allt det urbana runt omkring. Miljonstäder är intressanta att besöka, men som livsmiljö - nej.

Inlagt 2016-12-28 17:16 | Läst 3251 ggr. | Permalink
Tycker också att vanding på ojämn mark och terräng oftast känns bättre för kroppen efteråt. En helt annan känsla än att gå längs gångvägar och upptrampade "stigar" breda som cykelbanor.
En riktigt fin kanonbild helt i min smak, med motljus och allt. Blev ett riktigt fint ljus i dammen också!
Svar från Håkan Eklund 2016-12-28 19:06
Tack, ja - det är säkert mera naturligt att gå i "terräng". Så har ju vi människor gjort under största delen av vår existens ...
- hawk
Håller också med i princip men fixar ojämnt underlag mindre bra pga av rygg och leder- det går men blir för långsamt för att ge bra motion, därför blir det mest bra stigar eller mindre vägar för mig. Mycket fin bild, gillas!/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2016-12-29 23:21
Ja. det krävs en bra rygg och leder i skick för denna typ av gång. Men om det funkar så är det bara så skönt.
- hawk
Väldigt vacker bild, det är så där man vill att skog ska se ut! Visst är det fint med snö, men snöfritt den här årstiden är inte heller så dumt..
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2016-12-29 23:22
Ja, jag är själv överraskad över att det blev en fin bild. Jag hade gått några varv förbi stället, utan kamera, när jag hemkommen for tillbaka med kamera och stativ.
- hawk