FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ruska


"Ruskafärger" - höstaspar i kvällssol, Reso 26.9.2010. Foto: Håkan Eklund.

Ruska på svenska betyder något helt annat (och mera vardagligt tråkigt) än vad ordet betyder på finska. En ruska kan ju vara en björkruska för bastubad, en ruskprick var i tiden ett sjömärke och granruskor kan användes för att släcka/kontrollera gräsbränder. Dvs en knippe ris eller grenar bildar en ruska. Enkelt, konkret och banalt så det förslår.

På finska är "ruska" något betydligt större, det är ordet som beskriver höstfärger i naturen! Kort, praktiskt och talande - åtminstone för den som känner ordet i sin rätta miljö. Också vi finlandssvenskar använder gärna det finska ordet, det säger allt. Och just nu är det fin "ruska" också här nere i SW-Finland, speciellt aspar och lönnar är som vackraste; snart har deras fackelverk blåst ner.

Annars är ju "ruska" mer eller mindre synonymt med Lappland, där hela fjällsluttningar är vackert färgade av bärris som färgar ett helt landskap, från topp till tå. Det är Lapin ruska. Varken mer eller mindre.

Men: om det bara är bärrisen på marken som visar fina höstfärger, pratar man om "maaruska" (Maa = mark, ruska = ruska ... höstfärger). Kul med specifika ord och termer.

Googla på "ruska" och du ser vad jag menar.

Inlagt 2010-09-27 21:49 | Läst 8111 ggr. | Permalink
Jag var i finland förra året den här tiden och vi körde från Åbo till Kemi och därefter Haparanda och det var fin ruska där då och jag hörde talas om att det tom gör ruskareissuja dvs resor från södra finland till lappland för att skåda ruska. Fin ruskabild.
Svar från Håkan Eklund 2010-09-28 09:25
Ja, inom turismsektorn är ruskaresor till finska Lappland rätt stort! Med all orsak. Säkert är det samma i Sverige; vad kallar man den typ av resor?
Själv har jag aldrig varit i Lappland under hösten, har bara inte hunnit, eller kommit mig för.
Egentligen är det också kul att ha en massa vanliga saker ogjorda, att det liksom finns att ännu göra ...

Trevlig höst!
h. Håkan