FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ryssland 2

Kalhyggena kryper närmare skyddsområdet i fonden. Kostamus, Ryssland 14.8.2017. Foto:  Håkan Eklund. Nr 226/365.

Tillbringade en hel dag i rysk tajga, med en fem timmars vandring i vacker tallskog. Men ända fram till gränsen utgjorde landskapet av f.d. tajgaskog ...

Synd bara att dessa naturskyddsområden har så få besökare eftersom de ligger nära gränsen till Finland (= det farliga utlandet, väst ....) som under Putins tid fått en massa restriktioner. För att få tillgång till dessa områden som utlänning måste man vänta 2-3 månader för att få alla papper stämplade ...

Nu besökte vi ett område som låg lite utanför det "förbjudna området", och klarade oss utan specialtillstånd. Men för att betala för oss (för två guider, en tolk och två terrängbilar) fick vi vänta i timmar;  Lassi Rautiainen (som känner chefen) och jag hade först möte med högsta chefen - och efter det började det hända (blev dessutom billigare än vad som tidigare meddelats ...).

På många sätt påminner Ryssland om de u-länder i tredje världen där jag jobbat, dvs. de enklaste saker görs byråkratiskt komplicerade och inget händer om man inte har högsta chefens medgivande ...).

Är man inte utrustad med gott tålamod, rätt attityd (att ex. inte låta sig bli irriterad, eller åtminstone inte visa det ...), har man inget att göra i sådana här länder. Det gäller att ta allt med en klackspark, med glimten i ögat. Människorna i sig är ju mycket trevliga; det är "systemet" som är skit.

Inlagt 2017-08-17 08:51 | Läst 403 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Skriver om

Arkiv