FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sakralt


Åbo domkyrka, 17 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Hann inte med något skogsbesök idag under dygnets "fototimmar". För att alls få till en bild idag fick det bli något mera sakralt. Denna ståtliga byggnad står i ändan på den gata där jag jobbar.

Eftersom jag under militärtiden vid Åbo flottstation råkade bli kär i en åbotjej (som jag träffade under sista kvällspermissionen), blev det så att vi gifte oss i Åbo domkyrka (jag  bodde då  i Vasa, 330 km norrut längs kusten).

Man hann bli ganska knäsvag av att sakta gå från huvudingången fram till altaret och den väntande prästen, minst 100 meter ... men det är en annan historia

Här lite info som jag hittade på nätet: "Åbo domkyrka är över sjuhundra år gammal. Då Åbo på 1200-talet hade blivit landets viktigaste handelsplats beslöt man flytta det finländska stiftets biskopssäte från Korois vid Aura ås västra strand till Åbo, som låg på östra åstranden närmare havet. På Unikankare (Sömnens kulle), byggdes en kyrka av sten på den tidigare träkyrkans plats. Kyrkan stod färdig i slutet av 1200-talet och  invigdes år 1300 till domkyrka. Den nya katedralen helgades åt Jungfru Maria samt Finlands skyddspatron S:t Henrik, vars reliker flyttades i samband med invigningen från Nousis till Åbo. 

Den nyinvigda domkyrkan var betydligt mindre än vad den är i dag. Den östra gavelväggen fanns på den nuvarande predikstolens plats. I början av 1400-talet byggdes ett nytt högkor. De åttakantiga med tegel dekorerade gotiska pelare, som reser sig framme i domkyrkan, härstammar från detta kor. Högaltaret placerades framför det sista pelarparet i det nya högkoret. År 1649 flyttades altaret till sin nuvarande plats, det medeltida Allhelgonakapellet. På 1400-talet utvidgades kyrkan på bredden genom att en rad kapell anlades längs södra och norra långväggen. I kapellen placerades helgonaltaren, vars antal vid medeltidens slut var fyrtiotvå. På 1470-talet höjdes mittskepkeppets valv till sin nuvarande höjd av 24 meter. Det lika höga Allhelgonakapellet längst i öster invigdes år 1485. Sedan dess har domkyrkan haft den grundform som den har i dag."

Inlagt 2008-01-17 16:40 | Läst 6189 ggr. | Permalink