FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Samtida med Ansel Adams

Imogen Cunninghams bilder i Åbo konstmuseum. Åbo 13.9.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 256/365.

Alltid lär man sig något nytt. Idag lärde jag känna Imogen Cunninghams produktion. Imponerande! Hon var samtida med Ansel Adams och Edward Weston. Härliga bilder.

Här ett kort klipp ur museets information: Åbo konstmuseum har under sommaren presenterat ett av den moderna fotokonstens största namn, amerikanskan Imogen Cunningham (1883–1976). Hon är mest känd för sina svartvita porträtt samt för sina förenklade växt- och nakenstudier, som är en hyllning till skönheten i vardagen. Utställningen med nästan 80 fotografier från konstnärens hela karriär presenteras för första gången i ett museum i Finland och är producerad i samarbete med Imogen Cunningham Trust som verkar på Lopez Island i Seattle.

Inlagt 2019-09-13 21:36 | Läst 525 ggr. | Permalink
Hej,
Hon är en mästare. Vi hade en utställning på Fotogalleriet i Lund på 80-talet.
Lycka till
Bob
Såg hennes bilder på en stor utställning på Kulturhuset här i Stockholm för några år sedan. Kanske den bästa utställningen jag sett.
/Affe
Ja, hon är otrolig bra! Hon var ju medlem i f/64-gruppen tillsammans med Ansel Adams och Edward Weston. Efter picturealism skulle gruppen göra äkta bilder med skärpa och stor skärpedjup, därför "f/64" som var minsta bländaren på en storformatskamera.
Dubbelolle 2019-09-14 18:31
Ja det är lustigt, idag babblar alla "specialister" Bara om kort skärpedjup, må gott, LO
Wolfgang 2019-09-14 20:32
Ja, Du har rätt! Det beror nog på att alla objektivtester nuförtiden pratar om bokeh, och då vill alla ha kort skärpedjup om man nu har köpt ett dyrt objektiv med mjuk bokeh. :-)
Jag älskade det "mjuka" i hennes bilder, både avsiktlig oskärpa och mjuktecknande objektiv.
- hawk