FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sista sittningen


Inför juryn - godkänd. Axxell Utbildning, 29.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 241/365.

Tre år och fyra månader efter kursstart presenterar Olli Immonen sin fotobok "Skapad av naturen". Han har tillbringat hundratals timmar i olika typer av fotogömslen, från Porkala udd i söder till Kuusamo i nordost, och fått ihop en fin bildskörd. En del bilder har blivit prisbelönta i olika fototävlingar.

I kapitlet "I vintertajgan" filosoferar han kring detta med att sitta i ett fotogömsle i norr under vintern:

"I gömslet finns det tid att tänka. Ljuset är knappt under vintermånaderna. I november och december förblir dagarna mer eller mindre mörka. Det snöar nästan dagligen och det är mörkare mitt på dagen  än under en sommarnatt. "

" - - - Jag har aldrig en smarttelefon eller en dator med mig i ett gömsle. Det är bara mina egna tankar som jag bär med mig dit. Nuförtiden har de flesta förlorat konsten att bara sitta och inte aktivt göra någonting, istället förringar man det. Ingen sitter ju hemma vid fönstret och tittar ut timmar i sträck. I ett fotogömsle i tajgaskogen är det möjligt. Och jag älskar det. En dag i ett gömsle är för mig alltid en fin naturupplevelse."

Så talar en f.d. yrkespilot som flugit stora passagerarplan jorden runt under sitt yrkesverksamma liv, 10 - 12 km ovanför tajgan. Nu fortsätter han med att dokumentera de bevingade på marknivå, och är mer än nöjd att byta cocpiten till enkla brädkojor för fotografering.

En naturälskare ut i fingerspetsarna.

Inlagt 2017-08-29 17:36 | Läst 1051 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv