FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skammens ledarskap


Öst mot väst. Åbo 24.2.2014. Foto: Håkan Eklund.

Månne inte sanningen segrar till slut, också i Ukraina. Kan inte låta bli att småle när jag ser bilder på folkvandringen upp till president Viktor Janukovytjs lyxvilla där någon satt upp ett plakat med texten "Ukrainas Disneyland". För några dagar sen skulle folk ha hamnat i fängelse om de objudna tagit sig in på detta område; så snabbt kan till synes oinskräkt makt tappa sin skärpa.

Själv är Viktor "on the run",  misstänkt för massmord på fredliga civila som bara ville bli av med en genomkorrumperad maktelit. Få se vad som händer till slut? Med vänner som Putin vet man ju aldrig vad  dessa maktmänniskor hittar på, de som till och med är rädda för hederligt folk.

Bilden ovan föreställer Norra Karelens landskapsvapen (på ett gammalt krigsfartyg vid Forum Marinum, Aura å) och maktkampen mellan väst och öst ... En talande symbol. Det är samma vapen som på 1500-talet tilldelades landskapetKarelen.

Wikipedia fortsätter: "Trots att delar av det nuvarande Norra Karelen på den tiden ingick i Kexholms län, som hade ett annat vapen, har det moderna landskapet övertagit landskapsvapnet oförändrat, medan Södra Karelen, som kanske skulle ha haft en större historisk rätt till det oförändrade vapnet, har ett något ändrat vapen. Vapnet symboliserar kampen mellan väst och öst (Sverige och Ryssland) som var påtaglig i denna gränstrakt. Norra Karelen använder också en landskapsflagga med samma bild som i vapnet men med ett vitt fält närmast flaggstången."

Nr 55/365.

Inlagt 2014-02-24 21:48 | Läst 3532 ggr. | Permalink