FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skrämmande läsning


Stjärnan från Drottninggatan, nu hemma. Hirvensalo, Åbo 11.12.2012. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid kul med riktig post, alltså i postlådan ute på gården. Camera Natura, Vår Fågelvärld och Fågelåret 2011 kunde fiskas upp idag -  med massor av läsvärt.

I Camera Natura finns det främst vackra naturbilder, som om det bara finns sånt, som om allt var ok ute i markerna ... Ok, en artikel heter "Döden vid vägrenen" och dokumenterar överkörda djur och fåglar, ett bra initiativ. I en liten faktaruta står att läsa att totalt dödades 40495 större djur i trafiken i Sverige senaste år (2011): 30 654 rådjur, 2647 vildsvin, 5994 älgar, 889 dovhjortar och 311 kronhjortar. Men sen finns det ett hundratal arter till av däggdjur och fåglar som styrker med, som ingen räknar ...
Jag undrar vilka siffror som vi har i Finland?

Det tuffa materialet hittas i Vår fågelvärld nr 6/2012 som i text och bild dokumenterar en omfattande fågelfångst och -slakt i olika delar av världen. Skrämmande läsning!

I Kina fångar man bland annat gyllensparvar (Emberiza aureola) i 10 000-tal! Detta är en fågel som fram till mitten av 2000-talet ännu häckade med några par i Finland (som enda häckplats i EU) = yttersta kanten i väster av dess utbredningsområde. Sen tre år tillbaka är den helt försvunnen.

I artikeln berättas om en fågelfångare som (år 2009) togs av den kinesiska polisen och ertappades med 2000 gyllensparvar i baggageutrymmet! De skulle säljas till mat. Trots att fågeln är fridlyst i Kina fortsätter denna storskaliga jakt. Enligt artikeln har populationen i den europeiska delen av Ryssland (där de häckar) minskat med 70 % under 2000-talet ...

De enda gyllensparvar som jag själv sett i Finland häckade faktiskt några år i början av 1980-talet nära fågeltornet vid Kimo åmynning i Oravais, Österbotten! Sen försvann de.

Den säkraste lokalen under ett halvt sekel har varit Limingoviken nära Uleåborg, dit tusentals engelska ornitologer brukade vallfärda. Sen många år tillbaka har de varit borta därifrån, troligen för alltid.

I en annan artikel berättas om en svensk ornitolog som bor i Kina som slog larm om en omfattande fågelfångst med slöjnät i nordöstra Kina, längden på hela nätlinjen var 2000 meter! Han räknade ut att en normal fångstmorgon kunde ge 600 fångade fåglar ... Polis tillkallades som sen brände upp näten, skurkarna hittade de inte.

I en tredje artikel dokumenteras (i ord och bild) nätfångst av rastande amurfalkar i Indien. Som mest beräknar man att mer än 10 000 amurfalkar fångades varje dag under flyttningen i oktober-november! Också de säljs som grillad mat! Amurfalken är en flockfågel, som kan uppträda i stora mängder på ett ställe.

Själv har jag en gång (1992) sett en flock på ca 1000 amurfalkar som flög över utanför en kompis hus i Leribe, Lesotho. Mäktigt. Hela himlen förmörkades av falkar, för en stund. En stor del av populationen övervintrar i södra Afrika.

Det är denna typ av information som borde trummas ut i medier så att allmänhet och beslutsfattare skulle bli varse om alla dessa miljöbrott som pågår överallt, hela tiden. Och mycket lite görs för att stoppa dylika saker, eftersom de flesta varken känner till detta, eller bryr sig ...
Precis som på Malta, i vårt eget EU.

Inlagt 2012-12-11 21:22 | Läst 1505 ggr. | Permalink
Gällande amurfalkarna i Indien så pågår faktiskt som bäst en "aktion" administrerad av Birdlife UK. Om jag är rätt informerad kom intitiativet åtminstone delvis från Finland där en dokumentärfilm om falkjakten visades på tv. Den lokala fågelskyddsföreningen tog sedan kontakt med systerorganisationen i Storbritanninen, som i sin tur kontaktade Indien. Detta var för kanske 1 månad sedan, vad status är idag vet jag inte.

Även om det inte hjälper fåglarna har jag ändå en viss förståelse för indierna och kineserna som äter fåglarna de fångar. Däremot är machotjuvskyttet på Malta totalt oförsvarbart.