FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skyddsvärt


Torrtallar i klippbrant, Hirvensalo i januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Idag har jag inte tagit en enda bild, det är länge sen det har hänt. Spenderade drygt fyra timmar i bilen till och från Helsingfors, och lika mycket på ett möte mitt inne i stan. Dit for dagens fotoljusperiod.

Sitter med i ett skogsutskott i riksorganisationen Natur och Miljö och diskuterade ett nyetablerat statligt skyddsprogram som ger möjlighet för privata skogsägare att få lika mycket betalt för att skydda skyddsvärd skog i stället för att hugga ner den.

Liksom i Sverige har ekonomiskogsbruket i Finland lett till en enorm biologisk utarmning av vår taigaskogsnatur; vi har förvaltat skogsnaturarvet synnerligen dåligt. Däremot finns det mer virke än någonsin i skogarna, men det på bekostnad av ett urvattnat naturvärde. Det är en verklig gentjänst som vi gör åt våra efterkommande generationer, som inte kommer att få uppleva riktiga naturskogar längre - vem har gett oss den rätten?

Skulle dessa torra tallar (på bilden) stå mitt inne i ett ekonomiskogsområde skulle de förstås genast huggas bort eftersom det inte producerar pengar, utan bara står och "skräpar och samlar på sig en massa insekter" ...

Okunskapen om värdet av vårt ursprungsarv naturskogen, är hisnande - bland alla samhällsgrupper.

Inlagt 2008-01-12 20:53 | Läst 4479 ggr. | Permalink