FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Slutresultatet


Vinnarteamet. Oravais 27.5.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 147/365.

Här tar far och son Tommy och Axel Södergård emot vandringspokalen som vinnare i årets upplaga av Oravaisnejdens Naturvetarklubbs 20-timmars ”fågelrally ”. Leif Öling överräcker pokalen som min kompis Johan Antus (New Jersey) tagit med från Amerika och donerat till klubben.

De utnyttjade hela verksamhetsområdet som omfattar de gamla socknarna Vörå, Oravais och Maxmo samt delar av kommunerna Nykarleby och Korsholm.

De hade fått ihop 109 arter som är 20 arter färre än vad som normalt hittas under goda år; regnvädret under dag 2 gjorde sitt.

Mitt lag som endaste utnyttjade Oravaisområdet (ett rätt litet område) lyckades bara få ihop 102 arter (ifjol hittade vi 100 arter). Vi fick ihop 84 arter under dag ett (= 6 h) som var ett mycket bra resultat, men vi hittade endast 18 arter i regnet under dag två (14 h), men skojigt var det ändå.

Under natten sov vi inte alls, vi var ute hela tiden (en två timmars ”tupplur” tog vi under den regniga förmiddagen).

Att vara ute i skog och mark under en hel vårnatt är i sig magiskt, och att följa med i vilken ordning fåglarna börjar sjunga: rödstjärt, rödhake och taltrast var de första rösterna vid nollett-snåret.

När jag och kompisen dagarna innan gjorde våra rekognoseringar hittade vi ett tiotal arter som inte behagade visa upp sig under tävlingen: sädgås, svärta, smålom, blå kärhök, sparvhök, lärkfalk, berguv, skräntärna, gråspett och så vidare. Och varken tofsmes, nötskrika eller ärtsångare hittade vi inte heller under tävlingen. Sen när jag körde hem från prisutdelningen hann jag köra två kilometer innan en nötskrika flög över vägen ...

Inlagt 2017-05-27 21:08 | Läst 1219 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv