FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Som fisken i vatten


Något att få på kroken. Kotka Maretarium 21.4.2018. Foto : Håkan Eklund. Nr 111/365.

Det är alltid kul att lära sig något nytt. Efter att ha fotograferat denna smäckra fisk måste jag kolla upp Wikipedia, där bl.a. följande kan läsas :

Den sibiriska stören (Acipenser baerii) är en fiskart som beskrevs av Brandt, 1869. Arten ingår i släktet Acipenser, och familjen störar. IUCN kategoriserar den som starkt hotad.
Stören är en långsmal fisk med en hajliknade stjärtfena, en ryggfena placerad långt bak på kroppen och en spetsig, något uppåtriktad nos. Den saknar fjäll, utan kroppen är täckt med stora benplåtar i fem rader. Underläppen är kluven. Färgen varierar kraftigt: Rygg och sidor kan vara allt från ljusgrå till mörkbrun, och buken gulaktig till rent vit. Kring munöppningen har den fyra skäggtömmar. Arten kan bli 200 cm lång, och som mest väga 210 kg.

Den sibiriska störens ursprungsområde är floder i Sibirien. Till följd av ryska utplanteringar i Finska viken har arten påträffats ett 70-tal gånger utanför Finland på 1960- och 1970-talen, främst i Finska viken men också kring Åland och i Bottenhavet. Den har även uppträtt vid den svenska ostkusten ett smärre antal gånger

Inlagt 2018-04-21 20:37 | Läst 1924 ggr. | Permalink
En vacker fisk och stör kände jag igen. Visste däremot inte att den finns i Finland/ Björn T
Vid Bergeforsens kraftverk har (hade?) de en liten stör i en damm. Någon gång på 1900-talet hade den virrat sig in i en laxtrappa och fastnat, sedan blev den kvar där.

/Thomas