FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Spöken i utställningssalen


Självporträtt på utställningsvägg, Cikoriamuseet, Jakobstad. 28.3.2013. Foto: Håkan Eklund.

Åkte fem timmar norrut, träffade en del av BioFoto Finland gänget som redan plockat ner utställningen "Från vår kust" (84 tavlor) i Jakobstad, packade in allt i min bil - rymdes knappt själv in.

Sen for vi för att inspektera vårt nästa utställningsställe (sommaren), ett gammalt industrikomplex som idag är museum (där man i tiden gjorde surrogatkaffe). Väggen ser inte ut som en utställningsvägg, men är det nog. Och utrymmet är riktigt mysigt; har sett utställningar här tidigare (endast igång under sommartid).

Så här skriver museet på sin hemsida: "Genom rostning, malning och ånghärdning av den torkade roten av den i Mellaneuropa allmänt odlade rotcikorian framställs ett koffeinfritt kaffetillskott. Cikoria användes tidigare allmänt som tillsatsämne vid kaffekokningen. Cikorian gav kaffedrycken vacker färg och gjorde smaken fylligare. Huvudorsaken till användningen av cikoria låg dock i den stora prisskillnaden mellan kaffe och cikoria. Under krigstiden var cikorian ett viktigt inslag i surrogatkaffet av t.ex. råg, korn och ärter. Cikoria eller vägvårda (Cichorium intybus) är en flerårig ört, som växer vild ända upp till mellersta delen av Sverige."

"Cikoriafabriken var Wilhelm Schaumans första industriföretag och lade grunden till den storindustri som så småningom växte upp inom Schauman-bolagets ramar. I dag hör Jakobstads Fabriker till en av världens största skogsindustrikoncerner, UPM-Kymmene Oyj, som tillverkar sågvaror, cellulosa och kraftpapper.  I anslutning till Oy Wilh. Schauman Ab:s 100-årsjubileum 1983 beslöt bolagets styrelse att cikoriafabriken skall renoveras till museum och år 1985 invigdes museet. Cikoriamuseet är en fängslande påminnelse om hur det hela började! "

Här är länken till museet: http://www.sikurimuseo.fi/sw/historia.html

Nr 87/365.

Inlagt 2013-03-29 16:36 | Läst 5523 ggr. | Permalink