FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Spöksländor


Kvarlämnad kostym. Hapsal, Estland, juli 2011. Foto: Håkan Eklund.

I senaste nummer av Camera Natura (nr 2/2011) ingår en fin bildserie under rubriken "Ut i livet! - trollsländans metamorfos" med text och bild av Magnus Johansson. Bilderna i artikeln visar hur en fullt utvecklad mosaikslända kryper ut ur sitt "larvskal", eller kanske det heter "nymfskal"?

Under senaste Estlandsbesök, när vi satt och smuttade vin en varm kväll på Hotel Promenaadis terass, upptäckte dottern de avbildade nymfskalen (på bilden ovan) som tryggt och stilla (!!) satt på väggen. Det är som om sländorna har krupit ut ur sina kläder och stuckit ... (de vita banden är delar av andningsorgan).

Med ens kom jag att tänka på Camera Natura artikeln, och blev påmind om hur lite jag egentligen vet om insekternas biologi. Och trots att jag har ett omfattande privat bibliotek märkte jag att jag har just inget om insekter, dvs. av mera grundläggande slag. Jag har bl.a. Göte Göranssons fina "Mina insektvandringar" (2001), men där hittar jag inget om sländornas livscykel.

Efter lite googlande hittar jag bl.a. följande noteringar om sländor; faktvärdet kan jag tyvärr inte avgöra ...

"Vid den ofullständiga förvandlingen genomgår sländorna utveckling från ägg till nymf. Hos många insekter kan nymfstadiet vara flera år. Den färdiga insekten har ofta ett kort liv - från några timmar till några veckor sen de krupit ut r sitt nymfskal.
Trollsländornas nymfer är glupska rovdjur som lever sitt liv i vatten. Som färdiga insekter är de mycket skickliga flygare och lever på rov.
Dagsländorna lever som fullbildade insekter bara några timmar eller dagar. Under den tiden äter de ingenting. Som färdiga insekter har de bara till uppgift att para sig och lägga ägg, så att arten kan leva vidare.
Jungfrusländor och Flicksländor hör också till denna insektsgrupp."

 "Liksom myggor lever sländorna första delen av sitt liv under vattenytan och denna del är dessutom den största. Många av de större trollsländearterna tillbringar ett par år som larver, men det är inte larver av normal betydelse. Trollsländor genomgår ingen metamorfos som fjärilar utan larven är redan från starten ganska lik den vuxna sländan. Under tiden som sländan sedan växer ömsar den skinn och varje larvstadium blir mer och mer likt en färdig slända. Under de sista larvstadierna kan man till och med tydligt se anlag till vingar."

Inlagt 2011-07-13 22:13 | Läst 6763 ggr. | Permalink