FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Städdag med minnen


Kväll - dags för en stund vid brasan. Pandros 8.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 190/366.

Städdag. Tillbringade hela dagen i "vedlidret" som samtidigt är ett förrådsrum för allehanda saker (och skräp ...). Förstås var det dammigt som tusan och hade nytta av corona-munskyddet som jag tog med från svärmors äldreboende.

Samtidigt var städningen en nostalgiutflykt: prylar som jag snickrat ihop i skolan i byn, en hylla som jag målade som ung vuxen i första gemensamma hemmet med fru A, snöskor i läder från första skogsmannajobbet samt redskap för virkesmätning, potjie (gjutjärnsgryta) från Sydafrika som vi använde på safari i Kalahari.

Och sen under allt bråte en hög med fint möbelvirke från Fijiöarna (Agathis vitiensis = Dakua,  Dacrydium nidulum = Yaka) samt några plankor med odlad mahogany som var en exotic (introducerad) art på Fiji.

En byasamfällighet nära huvudstaden hade arrenderat ut ett hundratal hektar till Forestry Department som planterade in området med mahogany. När beståndet var 30 år gammalt ville byboran ha tillbaka marken för att plantera Ginger (ingefära)! Vi på skogsskolan fick området som övningsobjekt och fällde skogen, de enskilda stammarna innehöll i medeltal 1 m3! Vid ett tillfälle var jag två meter från döden i den skogen; a long story.

Det är virket (några tiotal löpmeter) därifrån som jag hade med mig hem till Österbotten, som får bli till hyllor. Hemma i Åbo är mitt skrivbord gjort av samma virke.

Inlagt 2020-07-08 22:00 | Läst 870 ggr. | Permalink