FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Stämningsfullt


Karelsk kulturmöte. Vuokkiniemi, Ryssland 15.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 228/366.

Jag har nog svårt att tänka mig att ett besök av 10 naturfotointresserade skulle locka fram denna typ av gästfrihet och respekt i våra egna små samhällen i Finland/Sverige, som vårt korta besök i Vuokkiniemi resulterade i.

På nolltid hade vår värdinna Maria Filippova (står längst till vänster) kallat ihop sina vänner och sen uppträdde de för oss i folkdräkt med ett antal folksånger från området. En måndagseftermiddag i augusti.

De är stolta över sin karelska identitet och kultur och de lyckades nog framkalla emotionella vibrationer hos oss med sina ibland vemodiga, ibland hurtfriska sånger. På karelska, som är en finsk "dialekt".

Innan den stora ledaren i landet stökade till politiken och de internationella relationerna, hade de då och då turistgrupper på besök i byn, som saknar hotell/motell eller motsvarande. Men många har en gäststuga, gästrum, eller också upplåter man sitt eget hem för de som vill övernatta.

Nu är det glest mellan grupperna, många är rädda att resa till Ryssland, men när det gäller denna avlägsna del, så har de ju inget med den internationella politiken att göra.

Här går allt sin gilla gång, som alltid. Ett ställe som jag verkligen gillar, ett ställe där förnöjsamhet råder - trots att de inte har det så ekonomiskt välställt som vi har det.

Inlagt 2016-08-17 09:05 | Läst 308 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Skriver om

Arkiv