FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Svårt att kombinera


Bidde istället en hare. Friskala, Åbo 19.4.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 109/365.

De två senaste kvällarna har jag missat två fina fototillfällen pga att kameran bytts mot stativ och tubkikare. Bilden ovan (substitut ...) togs från bilen, när jag körde från ett fågeltorn där jag stått på första parkett i bästa ljus och studerat en gammal vitstjärtad havsörn fånga en stor gädda. Eftersom det sällan går att kombinera fågelskådning med fotografering (båda kräver tung och klumpig utrustning) gäller det att välja, antingen eller. Och sällan blir det spännande bilder från ett fågeltorn ...

Havsörnen parkerade sig på en vackert svartblå is (som nätt och jämt höll örnen) i bästa fina kvällsljus alldeles framför fågeltornet (nog på betryggande avstånd) inom helt ok fotoavstånd för 500 mm + 1,4x.

Men visst var det också en njutning att studera örnen äta på en gädda i bra förstoring i tubkikare, omringad av en flock kråkor.

Igår kväll gick jag till ett annat fågeltorn med stativ och tubkikare för att söka en ägretthäger som setts i området (som jag sen såg). Men, på vägen dit genade jag genom en ädellövskog och vad träffar jag på där om inte en vitryggig hackspett (hane) som i ett mjukt och fint ljus (tunna moln) kollade in olika träd på rätt nära avstånd. Aldrig tidigare har jag sett vitryggig hackspett så bra, och så nära, och så länge. Och så står jag där utan kamera och teleobjektiv. Typiskt. Denna individ har övervintrat i området, jag såg den i vintras några kilometer bort, i samma träd som en tretåig hackspett, när de kivades om en matbit ... Också då var jag utan kamera, men de var högt uppe i ett träd - skulle inte ha blivit någon höjdare.

Men det viktigaste är ändå att njuta av våren.

Såg också en pilgrimsfalk idag, på väg norrut. Har nu fått ihop 136 arter, trots att jag missat många (alförrädare, praktejder, ringtrast, kungsfiskare etc.).

Inlagt 2018-04-19 21:51 | Läst 1773 ggr. | Permalink
Förargligt, men det är ju så där det är.. Jag tar nästan aldrig med mig en kikare numera, gör jag ändå det så är den av minsta sort men med hög kvalitet och ryms en ficka.. Jag använder numera kameran med telet som en kikare, det mesta syns bra där också tycker jag!
Hälsn!
Tja, det är väl därför man alltid bär med sig ett paraply, hade man inte gjort det så hade det regnat. Dvs hade du haft med dig kameran så hade du troligen inte sett allt detta som du nu fick se, det är säkert någon lag om alltings jävlighet.

Det där med kikare, ibland blir man påhoppad av ”riktiga fågelskådare” som undrar var man har kikaren, hade den faktiskt i ryggsäcken men det var visst inte helt OK. Nu har jag kikaren i bilen, det är troligen ännu sämre :). Ibland kan det vara bra att svepa över att område med kikaren för att se vad som finns innan man klampar rakt in. Jag har också en liten fickmodell och troligen hade det varit bättre att ha den med sig och lämna den tunga hemma
Fin bild och trevlig läsning! Ibland behöver man släppa fokus från bildtagandet och bara njuta en stund av motivet. Det försöker jag påminna mig själv om lite då och då.

MvH
Johnny