FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tillbaka till björnarna


Brunbjörn på nära håll, Kuhmo i juni 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Tidigt i morgon bitti bär det av igen upp till björnmarkerna i Kuhmo. Från Åbo är det drygt 800 km att köra. Jag har med en del av gänget från Artkännedomskursen; jag anser att det tillhör allas medborgerliga rättigheter att få se och uppleva våra stora rovdjur i vilt tillstånd i naturen - speciellt om man går på kurs för att lära arter. Från Lassi Rautiainens fotogömslen i gränszonen till Ryssland kan vi förvänta oss att se björn, varg och järv.

Björnjakten har kört igång 20.8, i Kuhmo  tror jag att den börjar 1.9. Där får man skjuta fyra - fem björnar tycker jag mig sett någonstans. Sammanlagt får 79 björnar skjutas under höstens björnjakt som avslutas sista oktober.

Här är länken (http://www.hssmedia.fi/pdf) till en debattartikel som jag hade i Vasabladet 19.7.08 efter en massa tramsreportagen om två ungbjörnar som skjutits i Österbotten under försommaren. En tredje sköts i Västerbotten, Sverige under dylika omständigheter. Det som jag mest reagerat mot är allt struntprat om att björnar är ett hot mot människor, tyvärr är sanningen helt tvärtom. Artikelbilderna tog jag i Kuhmo i juni, när vi var där med första delen av samma artkurs som nu. Se där nyttan med egna artbilder

Inlagt 2008-08-21 15:47 | Läst 10383 ggr. | Permalink
Mycket bra fotograferat och skrivet. Uppskattas mycket!!! Har bara sett björn i djurpark...Det är ståtliga djur som självklart ska få utrymme i naturen!!

mvh
Lasse
Du skriver klokt som vanligt, Håkan. Din debattartikel är lika giltig i Sverige som i Finland. Det är konstigt att det (så gott som) alltid är en jakthund som är skrämmer upp björnar och ibland vargar så att jägaren "blir tvungen" att skjuta.

Lycka till i Kuhmo och hälsa Lassi från mig.