FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Trettioårig nationalpark


Lauri Tähkä och Milla Viljamaa (piano) underhåller. Åbo 9.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Satt idag med på ett seminarium som hedrade Skärgårdshavets nationalpark som etablerades 1983 och fyllde alltså 30 år i år.

Själva nationalparken omfattar drygt 2 000 av de ungefär 8 400 öarna och kobbarna inom samarbetsområdet och består av drygt 3000 ha landareal och 47 000 ha vattenområde. Allt detta hittas i Skärgårdshavets yttre skärgård i Åboland i SW Finland. Ett unikt område.

Förutom att skydda naturen skall också nationalparken värna om skärgårdskulturen och olika kulturlandskap, därför har samarbetsområdet (privata marker) stor betydelse. De fredade områden som tillhör parken ligger ofta inspränga bland privata marker på holmar och skär, därav behovet av ett sammanhängande samarbetsområde.

Mera info om parken hittas här: http://www.utinaturen.fi/utflyktsmal/nationalparker/skargardshavet/Sidor/Default.aspx

Arrangörerna var smarta som hade sparat artisterna ovan som sista programinslag, som gjorde att inte en enda kotte lämnade seminariet innan det var slut! Ofta brukar ju folk börja smyga iväg mot slutet (speciellt som detta hölls i en koncertsal där det är rätt lätt att obemärkt smita iväg ...).

Nr 343/365.

Inlagt 2013-12-09 18:47 | Läst 1629 ggr. | Permalink
Grattis för Nationalparken. Vi skall vara nöjda att den finns och bevaras för kommande tider!!''
Jag besökte igår Haltia Natur centrum som ligger i Noux National park i Esbo. Det var mycket sevärt och givande, där får man faktiskt se bilder på alla National parker i Finland via tv screener. Själva huset är mycket bra planerat. Rekommenderas varmt!! att besökas!
Tack för länken, vi har nationalparken inom synhåll och uppskattar den därefter.
/Johan