FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Trollslända


Fyrfläckad trollslända (Libellula quadrimaculata), Pellinge 28.6.2008. Foto: Håkan Eklund.

År 2002 utkom en mycket fin bok om Finlands trollsländor, tyvärr enbart på finska. Boken heter Suomen sudenkorennot med Sami Karjalainen som författare och fotograf. Det är en naturfaktabok som samtidigt är ett "uppslagsverk" om landets trollsländor. För den fotointresserade också ett strålande bildverk.

Jag har förstått att intresset och kunskapen beträffande trollsländor har ökat dramatiskt efter att boken kom ut, och många naturfotografer har också börjat ha dem som ett populärt motiv.

Själv har jag inte ens försökt fånga trollsländor på bild, tills jag träffade "sländfotografen" Johan Andersson - nu skall jag försöka få ihop en liten artkollektion. Det är ju en utmaning i sig att försöka artbestämma sländorna.

Trollsländan på bilden ovan är en vanlig art som förekommer i stora delar  av Europa, genom Sibirien mellan 50 och 60 breddgraden till Nordamerika. Finns också i Sydasien, norra Indien och i Nepal. Detta enligt Karjalainens bok.

Inlagt 2008-07-02 10:17 | Läst 8305 ggr. | Permalink
Du har ju lyckas bra med din första bild.Vi har en kille i fotoklubben som är bra på sånt här.Han tar fina bilder.Det är nog roligt att fota det man är intreserad av.Lyca till.
FH Kenneth
Bra bild jag har haft problem med bilder när dom sitter på backen, då blir dom knappt synliga i sin maskering..