FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Unik bild - i sig


Storkungar Made in Finland. Koski 25.8.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 237/364.

Det här kunde vara en vilken tråkig fågelbild som helst. Men det är en dokumentärbild med ett högt innehållsvärde (för att följa Göran Segeholms teser) eftersom det är en bild av historiens första vilda vita storkar som är födda i Finland!

Jag har följt med mediecirkusen angående denna allra första storkhäckning i Finland, men har bara inte tagit mig tid att själv åka för att beskåda "undret" (en timme NE från Åbo) .

I kväll såg jag bilder på ungarna på regionteve, och diskussioner om att de troligen snart drar iväg. Alltså hoppade jag i bilen för att åtgärda saken. Hade ingen aning om var boet exakt fanns, men gissade att det skulle finnas andra nyfikna. Körde först förbi, sen när jag kom tillbaka tyckte jag att en bil med ett äldre par tittade långt och efterforskande in till en gård, och körde sakta.

Jag följde dem, och visst - de ledde mig till boplatsen som låg inne på en privat gård i ett litet industriområde. Tråkigare miljö kan man leta efter, men vita storkar är ju inte så kräsna. I närheten fanns en liten grupp med gårdsbjörkar, som ger bra bakgrund för webbkameran (se nedan).

Att vita storkar aldrig häckat i Finland är märkligt, det är nära över Finska viken till Estland där de är rätt vanliga. Och för hundra år sen fanns det gott om våtmarker längs Finlands sydkust, som sen (liksom i Sverige) torrlades och blev odlingsmarker. Storkar behöver våtmarker för att hitta tillräckligt med ex. grodor. Inge långt från denna boplats i jordbrukskommunen Koski ringlar sig Pemar å fram, kanske den varit till nytta för föräldraparet?

Det finns en webbkamera placerad på taket till en industribyggnad intill, där man i realtid kan kolla vad som händer i boet: www.haikarakamera.fi

Inlagt 2015-08-25 22:59 | Läst 1771 ggr. | Permalink
Så trevligt med denna häckning. Kommer i håg 50 talets Finland, där man knappt kunde se en sångsvan. Då sedan förföljelsen av svanarna upphörde kom de sakta tillbaka. Kokko fotade svanar och skrev sin bok, De kommer tillbaka. Den boken kunde jag utantill ! / Hans
Svar från Håkan Eklund 2015-08-26 10:24
Hej, samma gällde sångsvan i Sverige. De jagades hårt på häckplatserna (= kött .... det var fattigt i glesbygden).

Yrjö Kokko hade som förebild att ta en likadan bild som Bengt Berg hade tagit av knölsvan vid boet i södra Sverige, med ungar. En sådan bild fanns inte då ännu av sångsvan.

Till slut lyckades Kokko, som han så medryckande skriver om i sin bok "Sångsvanens land" (jag har läst boken minst tre gånger). Som du vet så tog det honom 6-7 vårar innan det lyckades; det kan man kalla uthållighet!
- hawk