FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Unikt ställe för rovdjursfotografering


Fotogömsle i Lassi Rautiainens "naturstudio", Kuhmo 1.6.2008. Foto: Håkan Eklund.

Så här ser ett av Lassi Rautiainens fotogömslen ut, han har ett 10-tal utspridda i olika biotoper i kommunen Kuhmo i landskapet Kajanaland som ligger granne med Ryssland. Detta är ett litet en-persons gömsle varfrån jag fotade järven och rödräven några bloggar tidigare. På samma ställe finns en gammal husvagn som byggts om till gömsle, därifrån fotade jag björnbilden. "Varggömslet" ligger inne i gränszonen, för att vara där behövs specialtillstånd från gränsbevakningsmyndigheterna (som Lassi ordnar).

Här handlar det inte om några märkvärdiga bekvämligheter: när man blir trött sover man en stund i sovsäck på det välisolerade golvet, när man behöver på toa är det bara att plocka fram plastämbaret ...

Normalt anländer man till gömslet vid 18-tiden, och kommer ut igen vid 07-tiden följande dag. Men det är en härlig känsla att sitta tyst i ett litet gömsle och vänta på vad som skall dyka upp ... Det blir man aldrig (mentalt) trött på. Blir det flera gömselnätter i rad blir man till slut fysiskt trött ... Det handlar om mycket väntande. De flesta bildkonsumenter har ingen aning om hur mycket väntande som ligger bakom naturbilder av skygga djur och fåglar.

Alldeles intill denna "studio" ligger ett område med orörd urskog, ett underbart ställe! Tyvärr har forststyrelsen (motsv. Domänverket) som äger skogarna i området också gått hårdhänt fram med sitt ekonomiskogsbruk där gamla orörda skogar omvandlats till tråkiga ekonomiskogar.

Lassi Rautiainen är en pionjär i Norden när det gäller fotografering av stora rovdjur från gömslen. Detta är troligen det enda ställe i Europa där man kan fotografera björn, varg och järv under samma natt, t.o.m från samma gömsle om man har tur. Kuhmo ligger strax söder om renskötselområdet som sen sträcker sig hela vägen upp till Lappland. Och där skjuter man bort järv och varg, oftast via tjuvskytte ...

Lassi Rautiainen som pratar bra svenska (samt engelska och tyska) har årligen ca 350 besökande naturfotografer i sina gömslen, 70 procent är utlänningar (många från Norge och Sverige). På hans hemsida www.articmedia.fi hittas mera info.

Inlagt 2008-06-18 20:51 | Läst 16752 ggr. | Permalink
Intressant med Lasse Rautianens Takaa-ajo, dvs Årets Naturblid 2007 att när han ville göra en provutskrift på den "usla kvaliten" så fick han tillbaka den från laboratoriet med ett handskrivet meddelande att framkallningen av bilden misslyckades-- så därför tar de inget betalt :O)))))

Fotot var exakt som filinformationen (RAW förmodar jag) men eftersom det var så dålig kvalité så tog firman för givet att det var deras fel.

Att sen just detta foto går och vinner årets Naturfoto, en ansedd tävling med själva presidenten som invigningstalare är en annan story.

Jag gillar L.R egna reflektioner mest över var går gränsen för fotografi och måleri då björnen ser nästan manipulerat målad ut på vinnarbilden.

Men eftersom jag vet hur stenhårda tävlingsreglerna är på Luonotkuva (Finlands Naturfotografer)-- bla måste RAW-filerna bifogas till tävlingsbidragen och endast ytterst små justeringar får förekomma

- smack säger det bara omeldebart när man ser ett sånt här vackert fotografi- det går också därför att ta till sig en sånhär fin bildupplevelse maximalt och helt ohämmat.

Tillägg i efterhand. Här är Lasse Rautiainens vinnarbild förresten:

http://www.vuodenluontokuva.fi/Default.asp?V_DOC_ID=3513

Det enda riktigt allvarlig hotet bland finalisternna ,enligt mitt tycke och smak, var isfall Kurvin Rotta http://www.vuodenluontokuva.fi/Default.asp?V_DOC_ID=3516
Svar från Håkan Eklund 2008-06-19 11:02
Hej Silja, jo - jag känner till "bildhistorien", ganska talande i sig. Själv berättade han också om första gången han en natt kunde fota både varg och björn på samma bild, han fotograferade som besatt och undrade varför hans kojkollegor (några italienska naturfilmare) inte fotograferade? De tyckte att ljuset var för dåligt ... Efteråt kände de sig snopna när Lassi sade att detta var ett historiskt ögonblick, något som han hade väntat på i 30 år ...
h. Hawk
Svar från Håkan Eklund 2008-06-19 11:10
Ännu ang. vinnarbilden så berättade Lassi att han fotograferade de bortspringande vargarna (i dåligt ljus med lång slutartid), och plötsligt ser han i sökaren att de hinner upp björnen som plötsligt ryms med på samma bild.

Bilden pryder pärmen till hans årliga fotokalender (som han delar ut gratis till sina besökare).

Det som jag gillar bäst ang. LR:s attityd till fototävlingar, att "de är som lottovinster", att det lika mycket handlar om tur ... att den som väljer råkar gilla bilden ... i detta fall Frans Lanting som själv tycker om denna typ av bilder.

h. Hawk