FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ur släktalbumet


Nygifta. Ateljéfoto/Hägglund 1948.  Reprofoto 2012: Håkan Eklund.

En av de första semesterdagarna riggade jag upp stativet på farfars gårdstun, hämtade fram mormors och mors gamla fotoalbum och började reprofotografera med makroobjektiv och trådutlösare.  Eftersom det var en mulen dag jobbade jag ute på terassen i ett jämt och bra ljus.

Det som slog mig är hur mycken information går förlorad när alla bara levat i nuet och inte förstått att skriva ner något om bilderna! Den som limmat in bilderna har ju kännt alla, varför skulle man då skriva namn på självklarheter ... eller årtal ... eller annat onödigt. Men, när man några generationer senare tittar i samma album, med högkvalitativa studiobilder på bra papper (många av bilderna i albumet är 100 år gamla!!) så är situationen en helt annan.

Jag hittade några rutiga papper i albumet, med min handstil, där jag hade numrerat bilder och skrivit ner vem som fanns på bilderna. Jag hade i tiden (någon gång i början av 1980-talet tror jag ...) intervjuat mormor som förstås kände alla i albumet. Vi hade jobbat fram till ca 20 bilder, då hon troligen tröttnade, hon var i 90-års åldern då (f. 1.6.1887, d. 5.2.1983), och sen kom jag väl mig inte för att fortsätta. Eftersom jag inte längre bodde på hemorten, blev det väl bara ogjort och bortglömt.

Alltså föreställer resten av bilderna för mig okända släktingar från mormors och morfars sida. Synd. Kul att se morfar i Amerika (han for dit 1915, var sammanlagt 7 år i landet) och hans två yngre bröder i skyddskårsuniform (under frihets-/inbördeskriget i Finland 1917-18), och så vidare. Men de flesta är för mig okända ansikten.

Ni som ännu har föräldrar och mor-/farföräldrr i livet, se till att ni intervjuar och skriver ner vem som finns i fotoalbum, om det inte redan är gjort.

Bilden ovan är mina föräldrars bröllopsbild, Margit Alice Bäck f. 21.9.1926 (Komossa) och gift med Erik Helmer Eklund f.5.1.1927 (Kimo). De gifte sig 1948 (unga ....), pappa hade då redan med hälp av bybor byggt vårt stora hus (bondgård), de fostrade mig och mina fyra syskon och dog (i cancer ...) i början av 2000-talet. En livscirkel som innehåller mycket, som kommit och gått - medan god fotografi består, som bilden ovan bekräftar.

Inlagt 2012-08-31 17:05 | Läst 3896 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera