FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ur urklippsarkivet


Ur Vasabladet 14.11.1998. Repro: Håkan Eklund.

Har gjort en intervju med en intressant kvinnlig naturfotograf och ornitolog, Tuija Warén, för kommande nummer av BioFoto Finlands årsbok 2015 (och kom då att söka reda på artikeln ovan).

Tuija satt bl.a. med som domare i senaste upplaga av Årets Naturbild 2014 i Finland tillsammans med proffs som Jari Peltomäki, BenjaminPönttinen och Juha Syväranta. De hade sammanlagt 12 857 bilder att gå igenom. Enbart i fågelserien hade 2582 bilder lämnats in.

Tidningsartikeln ovan gjorde jag för sexton år sen, som handlar om något så ovanligt som ringmärkning av höstflyttande pärlugglor över Kvarken. Dvs. små barrskogsugglor från storskogarna i Finland och Ryssland som vintertid söker mat i övriga delar av Skandinavien. Oftast är det honor och ungfåglar som flyttar, hanarna blir kvar för att hålla koll på reviret.

Tuija har fått ett 50-tal återfynd/kontroller på sina märkningar. En pärluggla som hon ringmärkte i september 1987 hittades död i Norge två höstar senare, 978 km i västsydvästlig riktning. Andra har hittats i ryska Karelen.

Ett synnerligen intressant projekt. Stationen på Valsörarna tillhör föreningen Ostrobothnia Australis i Vasa, som i tiden var min "naturvetenskapliga högskola".

Valsörarnas fågelstation, där ringmärkningen sker,  ligger mitt ute i Kvarken. Till Holmön på den svenska sidan är det bara 25 - 30 km öppet vatten.

Inlagt 2015-03-02 14:57 | Läst 1637 ggr. | Permalink